La Diputació aprova un pressupost de 137 M€ amb una partida especial per combatre els efectes la Covid i lluitar contra el despoblament

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous el pressupost per a l’any 2021 que ascendeix a 137.304.876 €, la qual cosa suposa un increment del 2,5% respecte de l’any anterior. El pressupost ha comptat amb els vots a favor d’ERC, JxCat, PSC i UA; l’abstenció d’ECP i el vot en contra de C’s.

D’aquests diners, prop de 13 M€ (12.950.000 €) es destinaran a ajudar a revertir els efectes socioeconòmics negatius de la Covid-19, a treballar per revertir el despoblament dels municipis de les comarques de Lleida, a redoblar l’aposta per la cultura i a mantenir el compromís amb la Salut.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que “el 47% de les inversions i ajuts tenen com a destinatari el món local, fet que suposa 49,6 milions per a ajuntaments i consells comarcals, i 15,4 milions seran d’inversió pròpia al territori”, i que es consoliden els canvis estructurals aplicats l’any 2020 i que fan referència als plans econòmics, els criteris de discriminació positiva i a l’activació de bestretes.

En l’àmbit de la Transformació Econòmica, s’aposta per activar tres Projectes d’Especialització i Competència Territorial (PECT), es dona suport als consells comarcals i a la projecció internacional de les empreses amb 771.000 €; reformes i millores d’equipaments sanitaris; suport a entitats sense ànim de lucre, i a un Pla de teleassistència i urgència social (4.927.000 €); promoció de polítiques culturals, refundació de les línies d’ajuts i aposta pels mitjans digitals, en l’àmbit cultural (1.644.000 €); un Pla de Cooperació de lluita contra el despoblament, ajuts per a la promoció turística i la promoció econòmica local, i l’organització d’un congrés pel repoblament (3.467.177 €). També s’amplia en 10 M€ la quantitat per al desplegament de la fibra òptica pel territori.

Les grans xifres del pressupost són:

 1. 13,4 milions a Presidència, que inclouen 1,8 M€ per tornar a apostar per l’esport de base, femení i inclusiu.
 2. 3,6 M€ a Recursos Humans, amb la publicació de borses de treball objectives i transparents per primera vegada en 12 anys,  juntament amb la promoció interna del funcionariat.
 3. 18 M€ per a Cooperació Municipal i 4,7 M€ per a Cooperació Comarcal, que mantenen els dos plans d’Inversions i despesa corrent dels consistoris i incrementa fins a 300.000 € els ajuts a ajuntaments per a la campanya agrària.
 4. 2,1 M€ a Medi Ambient, que inclouen 650.000 € per a prevenció d’incendis forestals juntament amb ADF i ajuntaments.
 5. 6,5 M€ per a Noves Tecnologies, per millorar la gestió digital de la pròpia Diputació  i el gestor d’expedients.
 6. 14 M€ en Transformació Econòmica, que preveuen millorar l’eficiència energètica als municipis.
 7. 7,7 M€ per a promoció cultural, facilitant als ajuntaments la contractació d’accions culturals.
 8. 17,7 M€ per a accions de Salut i Benestar Social, dels quals 10,6 M€ es distribuiran entre ajuntaments en dos plans per a inversions i despesa corrent en matèria de salut.
 9. 950.000 € a l’àrea d’Igualtat i Cooperació, amb una injecció de 358.000  € per a polítiques efectives d’Igualtat a través d’ajuntaments i consells comarcals.
 10. 5,1 M€ per a la dinamització turística, amb la idea de traslladar a les comarques del Pla el model de desenvolupament turístic del Pirineu.
 11. 17,5 M€ per als Serveis Tècnics i Vies i Obres, 8 M€ dels quals revertiran directament en carreteres i camins locals.

El vicepresident Jordi Latorre, en nom de JxCat, ha defensat el pressupost incidint en el fet que “l’any 2021 cal treballar per a la recuperació econòmica” i “per a la fixació de la gent al territori”. Ha fet referència a la necessitat d’ajudar els ajuntaments en la seva despesa corrent, ja que els temps de crisi han fet que tinguin una despesa major i uns ingressos menors. També s’ha referit al suport en assistència tècnica als consells comarcals, l’increment fins als 6,5 M€ en l’aposta per les noves tecnologies, així com al suport que rebran els municipis per a la consolidació del teletreball i al seu desplegament tecnològic. Finalment, ha dit que l’any 2021, des del punt de vista turístic, caldrà lligar-lo més que mai amb la sostenibilitat.

La portaveu del grup d’ERC, Mercè Carulla, ha destacat, entre altres coses, que la dotació econòmica destinada a polítiques d’Igualtat i Cooperació arribarà pràcticament al milió d’euros, multiplicant-se per dos, i que es crea una partida de 200.000 € per ajudar els ajuntaments a impulsar polítiques d’habitatge. Ha subratllat que amb aquest pressupost es consoliden tres principis bàsics iniciats l’any 2020 pel que fa a “una major autonomia dels ajuntaments, millor eficàcia en la prestació dels serveis públics i un grau de transparència de la nostra gestió que sigui incontestable”. Finalment, s’ha referit a la transformació econòmica de les terres de Lleida com un dels puntals de l’acció de l’actual govern de la Diputació.

Comissions informatives

La sessió plenària ha continuat amb la resolució d’al·legacions i l’aprovació definitiva de les Bases específiques per a la concessió de subvencions als ajuntaments de la demarcació de Lleida en l’àmbit de la promoció de les polítiques d’igualtat i la incorporació de la perspectiva de gènere i dels drets de no discriminació de les persones LGTBI.

Pel que fa a la comissió informativa de Recursos Humans i Planificació, el Ple també ha donat el vistiplau a l’aprovació de la plantilla de personal de la Diputació de Lleida i els organismes dependents, exercici 2021; l’aprovació de l’expedient administratiu núm. 2/2020 de modificació de la Relació de Llocs de Treball 2020; així com els criteris de productivitat per a l’any 2020.

També s’ha acceptat la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, de l’encàrrec de gestió efectuat pels ajuntaments de Juneda, Torrefarrera, les Avellanes i Santa Linya, Benavent de Segrià, Camarasa, Castelló de Farfanya i Montoliu de Lleida de diversos valors meritats.

En l’àmbit de la comissió de gestió de Patrimoni, s’ha aprovat la cessió d’ús per part de la Diputació de Lleida a l’Ajuntament de Riner, d’uns espais a la Casa Gran del Miracle –municipi de Riner– a efectes que siguin destinats a activitats pròpies de les dependències municipals; l’aprovació de la venda d’una parcel·la propietat de la Diputació de Lleida, al terme municipal de Vallbona de les Monges, parcel·la 9042, polígon 8 –accés a Rocallaura-, i l’aprovació de la rectificació, a 31 de desembre de 2019, de l’inventari de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms i fundacions.

Finalment, s’ha donat llum verda al conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Consorci de Normalització Lingüística per al finançament dels serveis comarcals de català, any 2020, així com del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Patronat Municipal de Fires de Mollerussa, per a la realització d’activitats firals, any 2020.

Acte de reconeixement al personal jubilat l’any 2020

Una vegada finalitzat el ple, s’ha fet el tradicional homenatge als treballadors i treballadores de la Diputació jubilats durant l’any 2020 que ha comptat amb l’assistència de 10 dels 18 treballadors jubilats, sota la presidència de Joan Talarn, acompanyat del vicepresident Jordi Latorre, la resta de vicepresidents i els portaveus dels respectius grups polítics, a qui s’ha lliurat una litografia de l’artista lleidatà Josep Guinovart.