La polèmica obra de la família del rei Felip VI ja té propietari

Foto: Oriol Puig

El jove lleidatà Adrià Codina adquireix l'obra que va despertar polèmica a la darrera edició del Premi Miquel Viladrich i s'incorpora a la seva col·lecció d'art modern i contemporani.

L'obra de l'artista madrileny Rubén Fernández, Yo sé que vos realmente va provocar que l'Ajuntament de Torrelameu revés desenes de trucades amb insults i amenaces amb l'objectiu que l'obra fos retirada. L'obra va ser finalista del concurs i va resultar guanyadora de la menció per votació popular.

Es tracta d'un oli sobre tela que recrea diversos membres de la família reial amb armes de foc. En concret, s'hi veu el rei emèrit Joan Carles de Borbó amb una escopeta, la princesa Elionor amb una pistola i la infanta Sofia amb un fusell. L'obra està basada en l'obra Las Meninas de Velázquez en la que s'hi representa la família de Felip IV, en aquesta versió, en canvi, es presenta la família de Felip VI.

Aquesta obra denuncia algunes de les realitats que es coneixen sobre la monarquia espanyola com la caça d'elefants a Botswana efectuada per Joan Carles I o els negocis de venda d'armament efectuats per la monarquia espanyola.

L'obra, que entra avui a formar part d'aquesta col·lecció, compartirà parets amb obres polèmiques com l'obra Corona Virus de l'artista Aka Modesto en la que s'hi representen Joan Carles I i Felip VI; entre moltes d'altres d'artistes lleidatans com en Llukutter, en Joon Giralt o La ira (Món Mort). L'art contemporani comparteix l'espai de la galeria particular amb obres de pintors del modernisme català com Ramon Casas, Eliseu Meifrèn o Ramon Martí Alsina entre d'altres.

Entre les moltes obres comprades a artistes lleidatans, es troben obres que han estat adquirides o en subhastes solidàries com la darrera organitzada per les Fades de Ponent en benefici a La Marató de TV3. A tall d'exemple, una obra realitzada conjuntament per l'artista Aka Modesto i La ira en la qual es representa el vaixell d'Open Arms, els beneficis de la qual van anar a parar íntegrament a aquesta organització.

Codina espera pròximament poder mostrar part de la col·lecció en futures exposicions i mostrar així doncs part de la seva col·lecció a la ciutadania.