La producció d'oli d'oliva se situarà en unes 16.000 tones, la pitjor campanya en 15 anys

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Oriol Bosch (ACN)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d'oli d'oliva 2022-2023 podria caure fins a les 16.000 tones. Aquesta xifra suposa la pitjor dels darrers 15 anys, fins i tot per sota de la previsió de 19.000 tones que es va fer al setembre. És prop d'un 25% inferior a les 20.600 tones de la campanya 2018-2019, la següent més baixa. La producció mitjana d'oli a Catalunya és de 31.000 tones. Per tot plegat, la FCAC ha demanat una reunió urgent al Departament d'Acció Climàtica per adoptar mesures davant el descens de la producció i l'augment de preu dels inputs i de l'energia, quadruplicats en un any. La sequera des de fa dos anys és el principal factor que ha provocat la caiguda del 50% de la mitjana catalana.

Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC, argumenta que la “sequera que s'arrossega” després de dos anys consecutius amb dèficit de pluviometria, agreujada per les onades de calor des del maig i les fortes gelades de l'abril, han provocat una caiguda històrica d'oli d'oliva, d'un 50% inferior a la mitjana de Catalunya. Aquesta caiguda s'ha agreujat encara més a les zones de secà. Les expectatives de la FCAC no són bones i ja s'ha demanat una reunió urgent amb el Departament d'Acció climàtica. Demanen mesures per fer front a la situació que pateixen les cooperatives del sector de l'oli d'oliva a dia d'avui amb l'objectiu d'evitar un augment substancial del preu de l'oli al consumidor.

Per zones productores, al Baix Ebre i Montsià la caiguda podria suposar més del 80% en relació amb la mitjana i se situaria en 4.500 tones. A Lleida (Garrigues i Segrià) la reducció seria al voltant del 50% (6.000 tones) i a la resta de zones productores de Tarragona, la situació és variable depenent de la producció obtinguda la campanya anterior. A les demarcacions de Barcelona i Girona s'obtindrien unes 1.000 tones, un 33% menys.

En l'àmbit europeu es preveu una caiguda del 35% de la producció, que se situaria en 1.470.000 tones, fet que suposa una reducció de la disponibilitat d'oli al mercat internacional de prop de 800.000 tones.

Alhora, la davallada de la producció es veu agreujada per l'increment del preu dels inputs i de l'energia, que s'han quadruplicat en un any. A banda que la invasió russa d'Ucraïna va disparar el preu de l'oli de gira-sol – del qual Ucraïna tenia gairebé la meitat de la producció mundial – provocant que la resta d'olis vegetals també incrementessin el preu perquè, en alguns casos, es poden utilitzar com a productes substitutius.

La FCAC aglutina un centenar de cooperatives oleícoles que elaboren el 73% de l'oli d'oliva.