La Seu Vella, escenari d'un concert en record de les víctimes de la Covid-19 a Lleida

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

La nau central de la Seu Vella de Lleida serà l’escenari el proper diumenge, dia 6 de setembre, del concert Essencial, en record de les víctimes de la Covid-19 i també en reconeixement de totes les persones que, amb el seu treball i dedicació en primera línia, no només del sector sanitari, estan contribuint a combatre la pandèmia.

El concert, organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), amb la col·laboració la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida i la Generalitat de Catalunya, anirà a càrrec d’una formació simfònica que aplegarà un total de 65 membres de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida i de l’Orquestra Ars Medica, vinculada al Col·legi de Metges de Barcelona, tot i que amb integrants d’aquest sector d’arreu de Catalunya (un 15%, de Lleida) i que és l’única de l’Estat espanyol formada per personal sanitari. De la conducció del concert se n’encarregarà Alfons Reverter, director de l’orquestra lleidatana. Les dues orquestres tocaran juntes durant tot el concert i els membres d’Ars Medica vestiran bata blanca.

L’acte començarà a les 6 de la tarda i tindrà una durada de seixanta minuts. Serà a porta tancada, sense públic i ni cap mena de presència institucional, amb la intenció que aquest minimalisme de l’espai monumental, la música, la llum i l’aigua com elements essencials de l’homenatge reforci l’objectiu de transmetre, respecte, emoció i gratitud. L’esdeveniment es podrà seguir en directe i via streaming a través de prop d’una trentena de mitjans de comunicació lleidatans i d’abast català (el concert es podrà seguir en directe per Lleida Televisió, que oferirà el senyal per a poder emetre’l en directe via streaming a tots els mitjans que així ho desitgin i als quals s’ha ofert), entre els quals hi ha el diari digital COMARQUES DE PONENT.

El concert ha estat presentat avui a l’IEI amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el delegat del Govern, Ramon Farré; la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Alfons Reverter.

En el transcurs de la presentació, Talarn ha destacat que "Essencial és una aposta (de les institucions que ho fan possible) per la cultura com a eina indispensable per a mostrar-nos −a nosaltres mateixos, a Catalunya i al món− com una societat forta, que sap trobar en les seves essències l’esforç col·lectiu per a no perdre la seva identitat en moments tan difícils com els que estem vivint”.

Per al president de la Diputació de Lleida, el concert de diumenge és “una de les iniciatives culturals més potents de les que en els darrers temps hem pogut posar en marxa les institucions de Lleida”, ja que es tracta “d’un concert que és molt més que un concert a la Seu Vella, que és molt més que un record a les víctimes de la Covid-19, que és molt més que un acte d’homenatge a totes aquelles persones que s’han mostrat essencials davant l’avenç de la malaltia, que és molt més que un acte de visualització de Lleida com la potència cultural i social que és i que ha sabut mantenir l’embat malgrat les renúncies que ha comportat amb els diversos confinaments que hem patit”.

Per la seva part, el delegat del Govern a Lleida ha incidit que el concert Essencial pretén agrair a tots els col·lectius involucrats en la lluita contra la Covid-19: “El personal que treballa en els centres sanitaris, els altres servidors públics, els servidors que no són públics però que fan un servei públic, com també són els músics, i la ciutadania”. Farré ha volgut destacar la contribució dels ciutadans. “La pandèmia no s’aturarà sense la contribució de tots. I aquests esforços i renúncies per part de la ciutadania perquè el virus perdi possibilitats de transmissió produeix resultats positius”, ha assegurat. Com a exemple, ha fet referència al fet que "els darrers dies a la Regió Sanitària de Lleida està baixant el risc de rebrot, una tendència que és fonamental per fer front a un inicia de curs escolar amb major seguretat”.

Alfons Reverté, alma mater del concert, ha ofert més detalls sobre Essencial, que durà la signatura de l’Orquestra Julià Carbonell i d’Ars Mèdica, l’única formació clàssica conformada íntegrament per metges. Reverté ha dit que els omple de satisfacció poder fer aquest concert perquè “lliga tot el que creiem que és la cultura avui en dia, ja que la cultura és servei a la societat i en uns moments com els que estem travessant, la cultura, més que mai, ha de servir per vehicular els sentiments i les sensacions que a tots ens envolten”. Reverté ha volgut destacar el fet que tinguem una orquestra de metges músics, “són metges que estan al peu del canó, que lluiten i fan cada dia un esforç per tirar endavant i que a més comparteixen aquest amor per la música”, els quals podran participar en el concert i donar un últim missatge, que és el de “continuar respectant totes les mesures que es dicten sanitàriament”.

Per la seva part, Estefania Rufach, que ha remarcat el fet que el concert serà “un acte d’homenatge que vol aportar un missatge de gratitud i d’esperança”. Gratitud als col·lectius que “han donat una passa endavant quan la societat els hi ha demanat”, i també, per a tots els col·lectius econòmics i socials que han estat víctimes de les conseqüències de la malaltia i els reiterats confinaments. Rufach també ha volgut donar les gràcies, des de l’IEI i la Diputació, a tots els mitjans de comunicació que “han patit directament els efectes de la pandèmia i no han defallit” i que ara també “seran l’altra part essencial del concert, ja que gràcies a ells hi haurà públic”.

Finalment, Miquel Pueyo ha remarcat “la capacitat que han tingut les institucions d’alienar-nos per combatre aquesta adversitat comuna” i ha definit Essencial com un “projecte de gratitud i record”. Pueyo també ha explicat que el sector de la cultura és el que potser s’ha tingut menys en compte i ha volgut remarcar que la cultura ha estat l’encarregada de consolar-nos en algun moment d’aquest confinament.

Programa Pel que fa al contingut musical, el director de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida ha explicat que el programa del concert inclou dotze composicions recollides en quatre blocs temàtics:

  • Dol: en memòria de les persones que han mort sense poder estar acompanyades allunyades dels seus éssers estimats.
  • Absència: en al·lusió al sentiment de les persones no s’han pogut acomiadar dels seus familiars i propers finats.
  • Fortitud: en consideració a l’actitud de les persones que han treballat i que ho segueixen fent per combatre la pandèmia, i també de les que han patit el confinament i la resta de recomanacions i mesures restrictives aplicades.
  • Esperança: en referència a la lluita col·lectiva per guanyar a la pandèmia, tot i conservant la llibertat.

Entre aquella dotzena de peces n’hi ha de clàssiques de Bach o Beethoven, fins a altres molt més contemporànies de Lennon o Lloyd Webber, passant per composicions de Toldrà, Arlen o Piazzola. Aquesta tria musical plural, segons Reverter, busca “recórrer els diferents sentiments i estats d’ànim que la pandèmia i els seus efectes han pogut generar en la ciutadania” i “captar en algun moment o altre del concert l’afinitat de tothom”.

Alfons Reverter ha posat el concert Essencial com a mostra del paper de la cultura com un servei a la societat, “perquè vehicula sentiments i sensacions”, en aquest cas tan marcats pel sotrac anímic causat pels efectes del coronavirus. “La música també és teràpia, i tots la necessitem”, ha reblat.