L'Aeroport de Lleida-Alguaire es convertirà en nus de referència en energia verda

El projecte partirà de l'ampliació del parc fotovoltaic que generarà fins als 2,5 MW/h, amb la qual cosa s'aconseguirà que l'aeroport sigui autosuficient de cara al 2025, i generi al voltant de 50 tones d'hidrogen verd anuals
La consellera de Territori, Ester Capella ©Govern
photo_camera La consellera de Territori, Ester Capella ©Govern

El Departament de Territori preveu que l'aeroport de Lleida-Alguaire lideri la promoció de l'hidrogen com a combustible per la mobilitat i la gestió aeroportuària a Europa, ho farà a través del projecte AERO H2UB que preveu produir al voltant de 50 tones d'hidrogen verd anuals mitjançant el parc fotovoltaic.

Activitat a l'Aeroport Alguaire ©Govern
Activitat a l'Aeroport Alguaire ©Govern

El projecte partirà de l'ampliació del parc fotovoltaic que generarà fins als 2.5 MW/h, amb la qual cosa s'aconseguirà que l'aeroport sigui autosuficient de cara al 2025, i generi l'hidrogen suficient per abastir la recerca de noves iniciatives aeronàutiques basades en motors i piles d'hidrogen per a vehicles i drons. La instal·lació es completarà amb un electrolitzador, per tal de poder transformar l'energia, i d'una 'hidrolinera' per al subministrament de l'hidrogen.

El Govern català invertirà en el projecte AERO H2UB 3,2 milions d'euros, dels quals 1,8 provenen dels fons europeus Next Generation i la resta van a càrrec d'Aeroports de Catalunya i l'Estat. Les obres del nou nus tecnològic començaran les pròximes setmanes amb la previsió que de cara l'estiu vinent comenci la producció d'energia per tal de captar projectes aeronàutics i aeroespacials per desenvolupar solucions basades en motors elèctrics, d'hidrogen i combustibles sintètics. 

En fases posteriors del projecte preveuen produir combustibles sintètics a partir de residus, biomassa i diòxid de carboni, completant, així, el conjunt de combustibles sostenibles

La consellera de Territori, Ester Capella visita d'Aeroport d'Alguaire ©Govern
La consellera de Territori, Ester Capella visita d'Aeroport d'Alguaire ©AlbaMor

Per desplegar el projecte el Govern comptarà amb socis estratègics com EVARM, una enginyeria d'integració especialitzada en la conversió de vehicles professionals a combustibles alternatius com el Gas Natural, el Gas Liquat i l'hidrogenAldoratech dedicada a les aplicacions industrials per a drons. També hi seran presents les universitats Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. 

La consellera de Territori, Ester Capella, va visitar aquest dijous les instal·lacions de l'aeroport, i va valorar el projecte com una "inversió estratègica" que "aprofundeix en la sostenibilitat i la descarbonització" i que situarà l'aeroport de Lleida-Alguaire com a referent en la promoció de l'hidrogen en l'aviació.