Les petites explotacions agràries ja poden cremar restes vegetals sense autorització excepcional

Pla general d'un pagès tirant restes de poda d'una finca a un forn per fer biocarbó, el 24 de desembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla general d'un pagès tirant restes de poda d'una finca a un forn per fer biocarbó, el 24 de desembre de 2021. (Horitzontal)

Redacció | Foto: Anna Berga (ACN)

Les petites i microexplotacions ja poden cremar des d'aquest dilluns restes vegetals sense cap autorització excepcional. Amb l'aprovació de la Llei 30/2022, el 24 de desembre, es modifica l'article 27.3 de la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, del govern espanyol, que només permetia cremar residus vegetals amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual. Així, queden exemptes d'aquesta obligació les explotacions agràries de menys de 50 treballadors o que generen menys de 10 milions d'euros anuals de negoci, és a dir el 99% de les explotacions agràries de Catalunya. A partir d'ara, només hauran de comunicar quan vulguin cremar restes vegetals entre el 15 d'octubre i el 15 de març.

La majoria d'explotacions agràries catalanes tornen al procediment habitual de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d'octubre al 15 de març) i que només requeria una simple comunicació per poder tirar endavant amb l'eliminació de les restes. En aquest sentit, poden presentar el formulari de comunicació en format digital a través de l'apartat de tràmits del Departament d'Acció Climàtica, de manera presencial; a les oficines comarcals de la conselleria —tal com ja es feia abans de l'entrada en vigor de la Llei 7/2022; i a partir de l’11 de gener, també es podrà tramitar a través dels ajuntaments que donin aquest servei.