A Lleida falten més de 1.300 infermeres segons el COILL

Cal tenir una estratègia clara "encaminada a formar més professionals, atraure d'altres; i el més important, retenir el talent de les infermeres que una vegada formades a Lleida marxen a altres punts de l'Estat buscant millors condicions laborals"
Els guardonats en les convocatòries de recerca ©COILL
photo_camera Els guardonats en les convocatòries de recerca ©COILL

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) va celebrar el passat dijous la diada internacional d'aquesta professió, una jornada en la qual hi van participar al voltant de dues-centes col·legiades que es van reunir al Palau de Congressos de La Llotja de Lleida per participar en diferents activitats. Inaugurava el programa la ponència "El rol de la infermera en pràctica avançada en l'àmbit de la geriatria. L'experiència al Canadà", que va impartir la científica canadenca, Katherine S McGilton.

Una trobada en la qual la presidenta del COILL, Mercè Porté, alertava que a Lleida falten 1.355 infermeres per arribar a la ràtio europea de 8,73 professionals per cada 1.000 habitants; ja que la ràtio dels equipaments lleidatans és de 5,72 infermeres per cada miler de persones.

Una ràtio totalment insuficient per tenir cura de la població i que encara serà més baixa si no es prenen mesures davant la pròxima jubilació de moltes de les professionals

Festa del  Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida ©COILL
Festa del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida ©COILL

La presidenta del COILL assegurava que "formar una infermera requereix quatre anys de grau universitari; més altres dos de formació sanitària especialitzada en el cas de les infermeres que cursen l'especialitat –Familiar i Comunitària, Geriàtrica, Obstetricoginecològica (llevadores), Pediàtrica, Salut Mental i del Treball– i cal tenir una estratègia clara "encaminada a formar més professionals, atraure d'altres; i el més important, retenir el talent de les infermeres que una vegada formades a Lleida marxen a altres punts de l'Estat buscant millors condicions laborals".

En el decurs de la vesprada també va tenir lloc una taula rodona en la qual es va presentar els resultats de l'estudi "Lideratge als centres sociosanitaris de Catalunya", que va comptar amb la participació dels experts i investigadors Montserrat Gea Sánchez, Ana Mari Fité, Joan Blanco Blanco, i Jos Farreny. 

Beques i premis

Festa del  Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida ©COILL 2
Festa del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida ©COILL

En el decurs de l'acte es van lliurar dues beques de recerca als treballs "Eficàcia d'un dispositiu de subjecció adhesiu neonatal amb òxid de zinc en la fixació de catèters centrals d'inserció perifèrica en pacients adults hospitalitzats: Assaig clínic aleatoritzat", i "Patir pèrdues gestacionals de repetició: experiències i necessitats de les dones afectades a Catalunya". Les beques compten amb una dotació de 3.500 euros cadascuna.

També es va lliurar el Premi Josep Maria Camps i Balagué d'Investigació d'Infermeria de Lleida al treball "Estudi descriptiu sobre l'autocura en insuficiència cardíaca i els seus factors associat a l'atenció primària", elaborat per Sònia Sans Badia com a investigadora principal, i Gemma Amat Camats. El guardó està dotat amb 2.000 euros i la inscripció a Investén 2024.