Un any de l’Os d’Or d’’Alcarràs’: prop de 400.000 espectadors a l’Estat i presència a 150 festivals

(ACN)

El 16 de febrer del 2022 va marcar un abans i un després en la història del cinema català. Carla Simón recollia l’Os d’Or de la Berlinale amb ‘Alcarràs’, un cant a la pagesia rodat en català. Han estat 365 dies en els quals la pel·lícula ha arribat a uns 150 festivals de tot món, s’ha estrenat a Estats Units,. França, Alemanya, Grècia, entre altres països i prop de 400.000 espectadors l’han vist als cinemes de l’Estat. A més de l’Os d’Or a la Berlinale, la pel·lícula ha rebut cinc premis Gaudí, entre ells a la millor pel·lícula i direcció, el premi Feroz a la millor direcció, i el premi Lurra de Greenpeace al Festival de Sant Sebastià.

Aclaparada pel guardó, Simón va pujar ara fa un any a l'escenari de la Berlinale Palast i va dedicar el premi a la seva família que, durant anys, ha fet créixer préssecs a Alcarràs i sense els quals “no hauria pogut explicar la història”. “També dedico el premi a les petites famílies d'agricultors que cultiven la terra cada dia perquè la seva manera de fer respectuosa amb la terra és, avui dia, una forma de resistència”, va dir.

En declaracions a l’ACN, Tono Folguera, un dels productors d’‘Alcarràs’, recorda que la cinta va fer història fa un any, una fita que serà recordada “pel que significa pel cinema independent, pel cinema que es fa en aquest país, per la nostra llengua, pel cinema dirigit per dones i per les reivindicacions d’un territori que no se’n parlava massa al cinema com és la Plana de Lleida”.

El productor també ressalta la importància que ha tingut la pel·lícula per la producció de cinema en llengua catalana. ‘Alcarràs’, diu, va arribar en el moment precís en què les institucions havien pres decisions per afavorir la producció de cinema en català. “‘Alcarràs’ confirma que es pot tenir èxit rodant amb la nostra llengua i val la pena que la Generalitat i la CCMA hi apostin”, afirma.

A nivell professional, Folguera admet que els ha obert moltes portes al mercat internacional als productors que hi han participat. Posa com a exemple que el proper rodatge que faran, el nou film de Carlos Marqués-Marcet, és una coproducció amb Itàlia i Suïssa amb el mateix productor italià d’‘Alcarràs’. “Això ens permetrà continuar fent bon cinema i un cinema molt internacional”.