El Manifest de Verdú defineix el futur de Lleida, Terra de Dones Transformadores

El document vol influir en les polítiques públiques generant una agenda femenina i feminista

Trobada de Dones Transformadores a Verdú ©Govern
photo_camera Trobada de Dones Transformadores a Verdú ©Govern

El projecte Lleida, Terra de Dones Transformadores va aprovar aquest dissabte el Manifest de Verdú, un document que estableix els objectius i les directrius a seguir un cop finalitzada la fase inicial del projecte. Aquesta etapa ha estat centrada en la identificació de dones amb perfils transformadors en l'àmbit rural de les sis comarques de la vegueria de Ponent.

El Manifest de Verdú reflecteix la voluntat de les dones implicades en el moviment d'influir en les polítiques públiques per promoure una ruralitat moderna amb igualtat d'oportunitats, des d'una mirada femenina i feminista. Les dones del moviment es comprometen a tenir veu pròpia en el desenvolupament d'aquestes polítiques per garantir una transformació justa.

Segons la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, després de la primera fase del projecte “cal millorar coses, cal canviar dinàmiques i defensar aquesta transformació del territori rural en un espai on hi hagi més oportunitats i sobretot, igualtat d’oportunitats”. En aquest sentit, Bergés va afirmar que aquesta transformació ha de ser liderada per les dones, amb el Govern com a acompanyant.

L'aprovació del manifest es va dur a terme a la sala Abat Copons del Castell de Verdú

El document vol aportar la visió feminista als set eixos de l'Agenda Rural de Catalunya: persones, benestar i repte demogràfic; transició ecològica; territori connectat; sistema agroalimentari; gestió forestal; innovació i dinamització social i econòmica, i governança. També es va proposar incorporar aquesta visió feminista en l'Estatut dels Municipis Rurals.

La delegada del Govern va subratllar el simbolisme de l'aprovació del manifest de Verdú al castell d'aquest municipi, destacant la figura de Berenguera de Cervera, una dona que va cedir els seus privilegis als habitants de Verdú i va impulsar la feminització del Monestir de Santa Maria de Vallbona, de Vallbona de les Monges.