Medalla d'Or internacional per a l’única crema de licor de préssec del món a base de préssec d’Alcarràs, elaborada per l'empresa d'Almacelles Elixirs de Ponent

Redacció | Foto: Elixirs de Ponent

L’empresa d’Almacelles Elixirs de Ponent ha rebut un altre aval internacional per als seus productes. En aquest cas, pel seu ‘Presseguetti’, “la única crema de licor de préssec del món”, segons ha destacat el jurat, elaborada a base de préssec d’Alcarràs. Amb l’eslògan ‘Un licor de pel·lícula’,és una crema de préssec amb una base làctia i amb propietats refrescants. Aquest reconeixement és el tercer als licors d’aquesta firma, liderada per Gerard Barsalà, que ha ideat un licor ‘a l’estil Baileys’ que vol convertir-se en l’autèntica crema de les Terres de Ponent, inspirat-se en els camps de presseguers de la localitat del Segrià. Es tracta d’un licor de caràcter inèdit, ja que es l’única crema existent al mercat feta amb licor de préssec, i a més, elaborada artesanalment.

Presseguetti’ va rebre la Medalla d’Or als International Wine & Spirit (IWS) Awards 2022, un concurs organitzat per Catavinum i celebrat aquest mes de juliol a Vitòria, on es van tastar 1.487 vins, caves i licors i només 223 van ser premiats amb la Medalla d'Or. L'esdeveniment va comptar amb vins de l'Argentina, Austràlia, Àustria, el Brasil, el Canadà, Xile, la Xina, República Txeca, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Malta, Mèxic…

El jurat dels IWS, a la seva nota de tast, va destacar que es tracta de l’única crema de licor de préssec al món, essent una crema inspirada en els camps de presseguers del territori. Des del punt de vista del gust, el va definir com “una atrevida barreja  de sabors en forma de crema que ret homenatge a una de les fruites més emblemàtiques de la terra on es posa el sol: el préssec. A més, és delicada, untuosa i amb un inigualable perfum d’aquesta fruita”.

El ‘Presseguetti’ és el tercer licor premiat d’Elixirs de Ponent a diferents premis internacionals, després dels guardons obtinguts pel Llimonetti (popularitzat com el Llimoncello català) i l’Elixir, el licor de camamilla de Linyola al Catavinum World Wine Spirits Competition. El ‘Llimonetti’ és un licor natural, elaborat després d’un procés de maceració d’una selecció de llimones mediterrànies procedents de l’agricultura ecològica. El resultat d’aquesta fusió permet aconseguir un licor totalment natural amb una elaboració 100% artesanal. Per la seva banda, també va ser reconegut ‘L’Elixir’, un licor de camamilla de Linyola i una combinació de botànics (entre els quals hi ha la canyella o la marialluïsa, entre altres).

Elixirs de Ponent és una empresa d’Almacelles creada per Gerard Barsalà, un emprenedor de 37 anys. La companyia ha incrementat recentment els seus punts de distribució, des de botigues de proximitat, agrobotigues i també es poden trobar als supermercats PlusFresc, firma lleidatana que comercialitza el ‘Llimonetti’, L’Elixir de Camamilla i la ‘Crema de Bombó’, tres dels seus licors anteriors. Barsalà vol obrir nous mercats a nivell nacional amb les 10 varietats diferents de licors naturals que elabora a dia d’avui.

Des de fa més d’una dècada, Barsalà fabricava licors amb el seu cosí com a afició, sempre agafant com a base els productes naturals. Després d’un greu accident és va e reorientar professionalment, formant-se en els àmbits de la licoreria, la destil·leria i condicionament de begudes per engegar l’empresa. A Almacelles, l’empresa té l’obrador on elabora els licors. Annex a aquest, hi ha una botiga on es comercialitzen, juntament amb productes de proximitat. Elixirs de Ponent ja s’ha posicionat en el segment de mercat dels licors naturals, artesanals i prèmium.