El món de l'educació en el lleure denuncia les imposicions de l'Agència Catalana de l'Aigua

Els caus i esplais catalans han anunciat una mobilització pel pròxim 1 de juny
Escoltes i guies de la Demarcació Nord-Occidental de Lleida ©BernatSolé
photo_camera Escoltes i guies de la Demarcació Nord-Occidental de Lleida ©BernatSolé

A dos mesos de l'inici de la campanya d'estiu, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha confirmat el tancament de 79 dels 156 terrenys d'acampada catalans per manca d'autorització, afectant més de 12.000 infants i joves arreu de Catalunya. Les entitats d'associacionisme educatiu denuncien que aquesta mesura és resultat d'un ofec administratiu, agreujant una situació que ja fa quatre anys que dificulta el desenvolupament dels campaments d'estiu.

Els 500 caus i esplais del país han convocat una mobilització pel pròxim 1 de juny per defensar els campaments

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Esplais Catalans i el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans han explicat que estan treballant intensament per reubicar les reserves afectades. Això implica trobar nous espais per a 8.000 infants i joves, tot i que la xifra d'afectats arriba a 12.000 si es compten també els qui es veuran obligats a compartir terreny.

El permís d'activitats en domini públic hidràulic i en zona de policia de l'ACA fixa que cal acampar en zones a menys de 100 metres de la llera dels rius o en zones inundables. Les entitats han mostrat la seva voluntat de complir amb la normativa, però es queixen de la manca de claredat en les informacions i les dificultats per obtenir respostes de l'ACA.

El sector del lleure educatiu també critica la pressió administrativa que s'ha incrementat des de la pandèmia i per les restriccions derivades de l'emergència climàtica, com el Pla Alfa, que cada any dificulten més la realització de campaments.

Les entitats d'associacionisme educatiu es defineixen com a agents educatius de base comunitària que promouen l'educació en el lleure com a motor de canvi. Amb una activitat que inclou campaments, colònies i rutes, treballen per educar infants i joves en el joc, l'aprenentatge col·lectiu i la implicació comunitària, formant persones crítiques i compromeses. A Catalunya, entre caus i esplais més de 60.000 infants i joves, amb milers de joves voluntaris, duen a terme les seves activitats setmanalment i cada estiu.