Normalitat en les inspeccions a granges que es fan a la zona de vigilància pel cas de grip aviària d'Arbeca

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Oriol Bosch (ACN)

Les inspeccions a la setantena de granges d'aviram situades en un radi de 10 quilòmetres de l'explotació d'Arbeca on es va detectar un focus de grip aviària ja han finalitzat. Els veterinaris del Departament d'Acció Climàtica han trobat “normalitat absoluta” en aquestes granges repartides entre les comarques de les Garrigues, l'Urgell i el Pla d'Urgell, per tant, de moment no s'ha notificat cap nou cas. Una de les veterinàries que ha participat en les inspeccions, Antònia Soler, ha visitat aquest dijous una de les granges de pollastres d'engreix dins del perímetre, a Vilanova de Bellpuig i ha destacat l'alt grau de conscienciació dels ramaders que en tot moment demostren el compliment de les mesures de bioseguretat.

La veterinària, Antònia Soler ha explicat que el protocol d'inspecció quan a les granges consisteix, en primer lloc, en fer un control dels animals presents, una “inspecció visual” i un censat dels individus per verificar si hi ha hagut baixes o no. En paral·lel també es controla si el consum de pinso i aigua es manté dins de la normalitat.

Un altre dels objectius dels veterinaris és ajudar a conscienciar al ramader de les mesures de bioseguretat tot i que Antònia Soler remarca que ja les tenen molt assumides i saben perfectament la importància del seu paper en aquest moment d'alerta pel cas d'Arbeca que ha obligat a sacrificar 37.000 galls d'indi i 50.000 guatlles. Si les coses continuen amb normalitat i no es detecta cap cas, pels volts del 10 de març s'aixecaran les restriccions de mobilitat.

La grip aviària afecta només a les aus de cria i el principal transmissor són les aus salvatges. No hi ha problemes per al consum humà, però en les explotacions on se'n detecta un cas se sacrifiquen tots els exemplars.