Nous ajuts a ens locals que impulsin projectes de memòria

Imatge: Arxiu Comarques.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui una resolució on s’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions als ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica.

La intenció dels projectes és que facin valdre i difonguin el patrimoni memorial de Catalunya entre el període de 1931-1980. La convocatòria s’adreça als ens locals; és a dir, a municipis, consells comarcals, mancomunitats de municipis, consorcis adscrits a ens locals o entitats municipals descentralitzades de Catalunya.

Els projectes que poden rebre subvenció han de tenir per objecte un espai de memòria. Aquests poden ser béns relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la Transició, l’exili, la deportació, la repressió franquista, la resistència democràtica i la construcció de la societat democràtica, per exemple.

La quantia màxima destinada a l’atorgament d’aquestes subvencions és de 196.000,00 euros, que es distribueixen en tres àmbits. En definitiva, l’import màxim de cada subvenció és de 18.000 euros.

El primer és per projectes adreçats a la conservació, la reparació i la difusió d’espais de memòria que ja hagin estat objecte d’actuacions de recuperació de la memòria democràtica de Catalunya. En total, es tracta de 48.000,00 euros.

El segon àmbit està destinat a projectes per a la recuperació, dignificació i difusió d’espais de memòria relacionats amb els esdeveniments succeïts durant la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura o la Transició; o relatius a l’exili, la deportació, la repressió franquista, la resistència democràtica i la construcció de la societat democràtica, que també ascendeix a 48.000,00 euros.

I finalment, per projectes per a la senyalització d’espais i llocs públics o la realització d’obres en espais de memòria, amb 100.000,00 euros.

El termini de presentació de les sol·licituds per a la convocatòria de les subvencions és de vint dies hàbils, a comptar des de la publicació de la resolució; és a dir, del 3 de febrer al 2 de març de 2022. El formulari de sol·licitud i la documentació requerida en les bases reguladores d'aquesta convocatòria s'han de presentar únicament pels mitjans telemàtics de l'extranet de les administracions catalanes, el portal EACAT.

El termini d’execució dels projectes que rebin  subvenció d’aquesta convocatòria ha d’executar-se entre l’1 de gener de 2022 i el 30 de setembre de 2022.