Obre les portes la Barnahus de Ponent per acompanyar menors víctimes d'abús sexual

L'espai concentrarà tots els serveis als infants i joves, així com a les seves famílies, sense necessitat de desplaçaments

Una de les sales de la Barnahus de Lleida ©AnnaBerga/ACN
photo_camera Una de les sales de la Barnahus de Lleida ©AnnaBerga/ACN

Després de Tarragona, Terrassa, la Seu d'Urgell i Granollers, Lleida forma part des d'aquest dimarts 12 de març de la xarxa de centres Barnahus catalans d'atenció a infants i joves víctimes violència sexual i les seves famílies. L'espai s'ubica temporalment al carrer Arquitecte Morera i Gatell.

L'equipament està dissenyat com una llar que aporti seguretat als usuaris, els quals han de poder rebre tots els serveis d'acompanyament en un únic espai. En aquest sentit, un psicòleg i un treballador social seran els professionals que estaran al costat de les víctimes i les famílies, que també rebran assessorament tècnic penal minimitzant la contaminació del testimoni.

A la Barnahus hi treballa un equip psicosocial, a més de comptar amb altres professionals que hi van quan és necessari

L'equip professional de la Barnahus de Lleida ©AnnaBerga/ACN
L'equip professional de la Barnahus de Lleida ©AnnaBerga/ACN

El model de les instal·lacions segueix el referent de Tarragona, el primer centre d'aquestes característiques en obrir a Catalunya. Compta amb una recepció, dues sales d'espera amb joguines i llibres, un espai de treball per als professionals, dues sales d'atenció familiar, una sala d'exploració forense i una altra mèdica, una sala d'observació per les entrevistes i una cuina.

El Departament de Drets Socials, a través de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència, és qui coordina el centre, tot i que hi intervenen altres àrees governamentals com Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

L'actual ubicació de la Barnahus lleidatana és temporal, ja que la previsió és traslladar-se a partir del 2026 a un nou edifici al carrer Sant Paulí de Nola, en uns terrenys cedits per la Paeria, que es construirà amb 1,2 milions d'euros de fons europeus de Drets Socials.

Campuzano considera que els casos a Ponent augmentaran amb la Barnahus

La inauguració del centre va comptar ahir amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va advertir que aquest espai "farà emergir una realitat que serà dura", tenint en compte que a Tarragona es van triplicar els casos detectats d'abús a menors després de l'obertura de la Barnahus. Tanmateix, Campuzano es va mostrar optimista per "tenir la gosadia d'afrontar-la, d'atendre les víctimes i d'acompanyar-les".

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, va valorar positivament que es faci una única entrevista forense a la víctima, ja que això "reforça la qualitat de la prova".