‘Òc Cultura. Càtars i trobadors’, una proposta de l’IEI per acostar la cultura occitana als lleidatans

Foto: Diputació de Lleida

La Secció d’Occità Aranès de la institució cultural acosta quatre iniciatives que se celebraran entre el 27 de novembre i el 3 de desembre. Òc Cultura. Càtars i trobadors és una iniciativa vehiculada a través de la Secció d’Occità Aranès de l’IEI i coordinada per Mariona Miret. Les iniciatives proposen un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc, mirant de respondre algunes preguntes clau, com qui eren els càtars, i per què són tan importants en la història d’Occitània? Quin impacte van tenir a la ciutat de Lleida? I d’aquella gran civilització dels trobadors què ens interpel·la, encara avui, de la seva poesia? Quin paper hi van tenir les dones?

Es tracta que, a partir de quatre propostes, es pugui conèixer de més a prop l’aportació occitana a la ciutat de Lleida. Així, la visita guiada per la Lleida occitana pretén resseguir diferents aspectes de l’aportació dels occitans a la ciutat al llarg dels segles, però especialment a l’època medieval, a partir de les restes patrimonials que en són referència i memòria.

D’altra banda, la taula rodona Càtars i trobadors, ajudarà a descobrir el pes d’Occitània i de les famílies càtares en la Lleida feudal del segle XII en l’àmbit econòmic, cultural i polític, així com en el llegat dels trobadors a la cultura europea. La taula comptarà amb la participació de Joan J. Busqueta, professor d’Història Medieval a la Universitat de Lleida i Isabel Grifoll, professora de Literatura Catalana a la Universitat de Lleida; moderats per Mariona Miret, coordinadora d’Òc Cultura.

Una tercera proposta arriba amb l’espectacle musicoteatral Les trobairitz, trobaires en femení. Es tracta d’un espectacle produït per la Chambra d’Òc, de gran sensibilitat i bellesa melòdica, que es presenta en primícia a Lleida després de la seva estrena al Premi Ostana, el juny de 2021.

Finalment, es projectarà Bogre, la gran heretgia europea. Es tracta d’un film documental històric del reconegut Fredo Valla, que segueix les petjades dels càtars a través del seu propi relat, protagonista i director del film, a qui es veu tornar al seu poble natal de les valls occitanes d’Itàlia per recuperar el bust del seu pare, el primer que li havia parlat dels bugres.

Les quatre propostes, l’horari i les dates de l’activitat són:

 • Visita guiada, la Lleida occitana

  Dissabte, 27 de novembre. Sortida des de la Diputació de Lleida a les 11.30 h (Rambla de Ferran, 18)

 • Taula rodona: càtars i trobadors

  Dilluns, 29 de novembre, a les 18 h. Aula Magna de l’IEI i per streaming.

 • Espectacle musicoteatral ‘Les trobairitz, trobaires en femení’

  Dimecres, 1 de desembre, a les 18 h. Aula Magna de l’IEI i per streaming.

 • Projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’. (V.O. multilingüe, amb subtítols en català)

  Divendres, 3 de desembre, a les 16.30 h Screenbox Lleida (carrer de Pi i Margall, 26).