Ponent Coopera acompanya 81 nous projectes d’economia social de comarques de Ponent

Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, ha tancat el quart any d’activitat acompanyant 81 nous projectes que volien constituir-se com a cooperativa per desenvolupar la seva activitat econòmica a les sis comarques de Ponent (Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Garrigues).

 

Pel que fa a la constitució de projectes d’economia social, finalment es van crear 7 noves cooperatives i es van generar 29 nous llocs de treball al llarg del 2021, dels quals 12 van ser insercions laborals de dones. Aquestes noves cooperatives són Al centro la vida. Bar Centro de Maldà, La Xefra Cooperativa Agroalimentària, Obrint Portes, Mengem Garrigues, La Closca, Stagelab i Cooperativa d'Excedents d'Energia Renovable.

 

Els acompanyaments per a la creació de nous projectes cooperatius en el territori no són l’única activitat que du a terme Ponent Coopera al llarg de l’any, tot i que sí que són algunes de les més visibles i que generen directament ocupació, un dels objectius principals del Programa d’Economia Social de la Generalitat en el qual s’emmarca l’actuació dels 14 ateneus cooperatius existents a Catalunya. En concret, Ponent Coopera, durant aquest any passat va dur a terme 300 accions de promoció del cooperativisme i l’economia social, en les quals van participar 1.747 persones. D’aquestes 300 activitats, 95 van ser virtuals per adaptar-se a la situació provocada per la Covid-19.

 

Pel que fa a altres eixos de treball de l’Ateneu, com l’àmbit formatiu, es van dur a terme 41 formacions en cooperativisme i 42 tallers d’introducció al cooperativisme i l’ESS per a alumnes de l’etapa obligatòria i postobligatòria de diferents instituts de Ponent. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l'economia social, tant entre l'administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Aquí assessorem l’Economia Social que certifica que han superat la formació específica en cooperativisme i Economia Social i Solidària i poden acreditar aquests coneixements tècnics. Durant l’any, també es va posar èmfasi en treballar diferents eixos transversals on l’economia social i solidària té cada vegada més presència a Ponent, com l’agroecologia, les cures, l’habitatge i el consum responsable. També es va obrir una nova línia de treball amb organitzacions sindicals, amb l’objectiu d’aprofitar el seu coneixement intern de les empreses i poder detectar casos d’empreses properes al tancament. Es va participar activament fent formació a delegacions sindicals de Ponent (CCOO i UGT), i també a nivell nacional amb la Intersindical.