Protecció Civil desactiva el pla INUNCAT un cop passat l'episodi de pluges intenses

Text: Redacció / Foto: Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT un cop finalitzat l’episodi de pluges intenses d’aquest cap de setmana.

Les pluges de la passada nit no ha causat incidències destacables malgrat el ràpid augment del cabal dels rius que s’ha vist incrementat també per l’humitat del terreny que impedia l’absorció de l’aigua. A hores d’ara, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) només queden en alerta el Ter i el Llobregat pel seu cabal elevat i l’ACA informa que aquests cabals van a la baixa i no preveuen que arribin a assolir els cabals màxims d’ahir.

Davant d’aquesta situació i les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses locals, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a la meitat est de Catalunya, sobretot al litoral, a partir del migdia i fins a la nit,  Protecció Civil de la Generalitat ha deixat el pla INUNCAT en fase de Prealerta.

Les previsions meteorològiques indiquen que a partir del migdia hi ha probabilitat de superació de 20 l/m2 en 30 minuts al terç nord est de Catalunya, tret del Ripollès i l'Alt Empordà. A partir del vespre i fins passada la mitjanit afectarà a la meitat est de Catalunya, excepte les comarques de l'Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany i Gironès.

Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa. També es preveu una entrada de vent a Terres d’Ebre i Baix Camp, que farà incrementar el perill d’incendis forestals.

Davant d’aquest episodi de precipitacions que no acaben de fer net i que coincideixen amb la mobilitat de retorn del cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la prudència en la conducció aquesta tarda i vespre.

Recordeu també no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Tampoc estacioneu en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat