Queden en llibertat els sis militants d'Arran detinguts dimecres a Lleida

Redacció | Foto: Cedida per Arran (ACN)

La policia espanyola feia un any que investigava els sis militants d'Arran detinguts ahir dimecres a Lleida,  tot i que les detencions es van produirsense previ avís” i “sense haver-los notificat prèviament que tenien un procés judicial obert”, segons Alerta Solidària. La portaveu d'Arran, Marina Gispert, afirma que es tracta d'un “nou cas de repressió política i policial de l'Estat cap al jovent d'Arran que té per objectiu criminalitzar-nos i alliçonar-nos”. Des de dimecres al matí, els sis detinguts han estat a la comissaria de la policia espanyola a Lleida, acusats de pertinença a grup criminal, incendi, danys continuats, ultratge a la bandera espanyola, delicte contra la integritat física i moral, delicte mediambiental i furt. Es tracta de tres noies i tres nois veïns de l'Urgell i del Pla d'Urgell

Finalment, els sis militants d'Arran han quedat en llibertat després de passar a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció 4, en funcions de guàrdia, de Lleida aquest dijous. La fiscalia ha descartat demanar presó preventiva perquè tenen domicili conegut. Segons ha informat el TSJC, la causa està oberta pels delictes de danys, desordres públics i amenaces per diversos fets que haurien tingut lloc el 2022 i els investigats hauran de comparèixer al jutjat sempre que siguin requerits. Per la seva banda, des d'Arran informen que tot i que el jutge els ha deixat en llibertat, els han requisat els mòbils i els ordinadors, en un “nou cas de persecució política que busca criminalitzar les joves d'Arran”.

Fins a una cinquantena de joves i familiars s'han concentrat aquest dijous al matí davant dels jutjats de Lleida per mostrar el seu suport als sis militants d'Arran detinguts. Entre els assistents, hi ha assistit representants del SEPC, la PAH, els diputats de la CUP Xavier Pellicer i Nogay Ndiaye i membres d'Arran, entre ells la seva portaveu, Marina Gispert, que ha reiterat que es tracta d'un cas de “persecució política i policial de l'estat espanyol contra el jovent de l'esquerra independentista” i ha denunciat que la policia espanyola feia un any que investigava els joves.

Els concentrats han desplegat dues grans pancartes amb el lema ‘Llibertat militants detingudes’ i han llegit un manifest en què han demanat la posada en llibertat dels sis joves i la fi de la persecució policial i judicial a l'esquerra independentista. En finalitzar els parlaments, s'han sentit aplaudiments i crits de “la solidaritat la nostra millor arma”. Quan els joves han sortit en llibertat també han rebut l'escalf dels concentrats, amb aplaudiments i abraçades.

Marina Gispert ha indicat que els joves detinguts no tenien constància de cap procés judicial obert contra ells i ha afegit que no es pot afirmar que “no hi hagi més detencions”.