Reeixim l'Oest donarà suport a projectes cooperatius de cinc comarques

La segona edició del programa de Ponent Coopera oferirà formació i fins a 4.000 euros de premi a cada iniciativa
Presentació de la segona convocatòria de Reeixim l'Oest ©JordiBonilla
photo_camera Presentació de la segona convocatòria de Reeixim l'Oest ©JordiBonilla

El programa de suport cooperatiu Reeixim l'Oest arriba a la segona edició mantenint l'objectiu de fomentar la creació de noves cooperatives a les Terres de Ponent i ampliant-se fins a cinc comarques: Pla d'Urgell, Urgell, Noguera, Garrigues i Segrià.

El projecte, promogut per Ponent Coopera, premiarà una cooperativa de cada comarca d'entre totes les que hi participin. El tret de sortida seran les vuit sessions formatives que es duran a terme entre el 8 de maig i el 26 de juny. Per participar de la convocatòria, no cal assistir a les ponències, però es recomana.

Les candidatures s'hauran de presentar entre juliol i agost i seran avaluades per un jurat format per membres de Ponent Coopera, els consells comarcals, la Diputació, Leader Ponent i representants del moviment cooperatiu. Un cop s'hagin escollit les cinc cooperatives, aquestes rebran sis hores de formació en micromecenatge per part de Goteo i quatre hores d'assessoria personalitzada.

Les propostes presentades per menors de 35 anys rebran major puntuació en la valoració

Reeixim l'Oest ©JordiBonilla web
Presentació de Reeixim l'Oest a la Diputació ©JordiBonilla

Finalment, entre novembre i desembre cada projecte haurà de dur a terme la seva campanya de micromecenatge amb matchfunding. Aquest sistema de finançament es basa en la donació d'un euro per part de les administracions per cada euro aportat per un particular a la campanya, fins a arribar als 4.000 euros per cooperativa. D'aquesta manera, si la campanya rep 4.000 euros, la Diputació i els ens comarcals n'afegiran 4.000 més. Tanmateix, no hi ha un topall de donacions per campanya.

Ponent Coopera s'ha fixat l'objectiu d'arribar a la desena de candidatures presentades, dues per comarca, al mateix temps que esperen incloure la Segarra en la següent convocatòria. El coordinador de Ponent Coopera, Marcel Vidal, ha afirmat que Reeixim l'Oest ha de permetre "desenvolupar projectes empresarials amb les persones al centre i no el benefici mercantil".

Per la seva banda, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha refermat el compromís de l'ens provincial en un programa que "ajuda a arrelar a cada comarca projectes empresarials i de vida".

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i Leader Ponent, Carles Palau, i els vicepresidents dels consells comarcals del Segrià, Manel Ezquerra, i les Garrigues, Jaume Setó, també han participat en la presentació de la convocatòria, destacant-ne el valor de l'economia social i els efectes positius contra el despoblament.