Rosa: “Amb el servei de teleassistència de la Creu Roja he passat la pandèmia millor acompanyada”

Foto: Creu Roja Lleida.

La Rosa té 84 anys i viu a Lleida. Fa 4 anys que viu sola i des de llavors és beneficiària del servei de teleassistència de la Creu Roja. “Sóc prou gran per anar a una residència”, assegura amb ironia, “però m’agradaria poder viure a casa meva el màxim temps possible” i amb la teleassistència ho ha pogut fer compatible perquè, a més, també la cobreix quan surt de casa a comprar o a passejar. “Sempre vaig amb el dispositiu per si he de fer una trucada d’emergència”, explica orgullosa. “I els meus fills també estan més tranquils sabent que tinc aquest servei”.

Com ella, a Lleida hi ha 322 persones usuàries d’aquest servei durant l'any 2021, en diferents vessants: teleassistència domiciliària, teleassistència mòbil accessible i inclusiva també per a persones sordes o amb dificultats auditives, de parla o visual, Localitzador Personal - LoPe (indicat per a persones que es desorienten fàcilment) i el servei Cuida’t +, que fomenta l’autocura  gràcies al seguiment de la salut.

La pandèmia pel coronavirus va suposar un punt d’inflexió per a moltes persones vulnerables que vivien soles. Les dificultats de contacte amb l’exterior (amb la família, amics) i de fer les activitats de la vida quotidiana com ara anar a fer la compra o a passejar. És per aquest motiu que la Creu Roja va plantejar una sèrie d’accions per tal de fer-ne un seguiment periòdic i detectar mancances de béns de primera necessitat com també mancances en l'àmbit psicoemocional. Des dels centres de contacte es van fer trucades setmanalment a les persones grans, especialment a aquelles que són usuàries del servei de teleassistència.

En total, des del mes de març de 2020 quan va començar la crisi sanitària per la COVID19 han realitzat 14.061 trucades a persones usuàries dels serveis de teleassistència de la demarcació de Lleida. També s’han fet trucades informatives per a campanyes com l’onada de fred i de calor, campanyes informatives sobre la vacunació, etc.

Creu Roja va reforçar el contacte periòdic amb aquelles persones de més de 65 anys que estan en algun dels projectes, ja sigui de Salut Constant, Sempre Acompanyats, Enreda’t, persones cuidadores, etc. Finalment, van dur a terme un cicle de xerrades en línia enfocades a treballar aspectes psicoemocionals.

Els objectius d’aquestes sessions que s’han organitzat de forma individual i grupal són trencar la bretxa digital, empoderar a les persones grans, fomentar els vincles socials entre els participants, donar estratègies de gestió emocional, prevenir qualsevol mena de mal tractament a les persones grans, pal·liar la solitud, cultivar habilitats personals, intervenir en les afeccions psicològiques presents en persones grans i ocasionades principalment per la situació de soledat.