Salut inicia cribratges massius a la ciutat de Lleida

Text: Redacció / Foto: Salut

Avui s’han iniciat al Centre Cívic de Balàfia els cribratges massius dirigits a la població de la ciutat de Lleida. Aquests cribratges van dirigits a les persones asimptomàtiques d’entre 18 i 40 anys, així com als seus cercles familiars que hagin pogut tenir una exposició de risc, i que es vulguin realitzar les proves de manera voluntària.

El calendari de cribratges poblacionals proposat pel Departament de Salut inclou també els barris de Pardinyes, Centre Històric, Mariola i Secà de Sant Pere. Concretament, el dimarts, dia 1 de setembre, al Centre Cívic de l’Ereta, de 9.30 a 13 h i de 15 a 19 h, es realitzaran les PCR dirigides a la població del barri Centre Històric. Dimecres, dia 2, al Centre Cívic de Balàfia hi podran anar de 9.30 a 13 h i de 15 a 19 h els veïns i veïnes dels barris de Pardinyes i Secà de Sant Pere. Per últim, dijous, dia 3, serà el torn del barri de la Mariola, on es recolliran les proves al CAP Primer de Maig, entre les 9.30 i les 13 h, i a la tarda entre les 15 i les 19 h.

La gerent de les regions sanitàries (RS) Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha destacat que “els darrers dies hem vist que no només no redueix ni s’estabilitza la taxa per 100.000 habitants, sinó que augmenta” i “aquesta tendència no només s’observa a Lleida sinó a tot el territori català”. Per tant, com assenyalava ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, cal reduir la corba i fer-la descendent; aquesta és ara la clau.

Per aquest motiu, s’ha plantejat realitzar aquests cribratges de cerca activa de casos, per tal de reduir les cadenes i la velocitat de transmissió a la ciutat. Segons la gerent, “s’han escollit aquells barris que han tingut una alta incidència sostinguda en el temps”.

La detecció de casos asimptomàtics i el seu aïllament, i la identificació dels contactes i la seva quarantena, pot ser crucial per reduir el nombre de casos i ajudar en la represa de l’activitat empresarial i la tornada a l’escola.

Farreny ha reblat que la realització de PCR per si soles no és una solució “màgica” i que cal que vagi acompanyada d’una sèrie d’accions per part de la ciutadania: “primerament, mentre la persona espera el resultat, hauria de fer aïllament preventiu; en segon lloc, un cop es confirma que és positiva, cal fer un aïllament de 10 dies; per últim, si s’identifica com a contacte estret, cal fer la quarantena de 14 dies, encara que el resultat sigui negatiu”. Relacionat amb aquest aspecte, ha ressaltat que s’estan retocant els protocols per aconseguir que les persones puguin fer millor els aïllaments.

La gerent també ha volgut agrair i posar en valor la feina de tots els professionals involucrats, “ja que sense la feina realitzada conjuntament per part dels professionals del Departament de Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica, l’Atenció Primària, el Sistema d’Emergències Mèdiques i els ajuntaments de tots els municipis involucrats, no seria possible donar aquest servei a la ciutadania”.

Per últim, Farreny ha explicat que “el sistema assistencial continua amb una calma tensa pel que fa a persones ingressades, especialment els llits de crítics”. Per aquest motiu, ha recordat a la ciutadania que “ens trobem en una situació de risc i que cal prevenir els contagis amb tot allò que estigui a les nostres mans: mascareta, distància, rentat de mans i reducció del ritme de l’activitat social”. La gerent ha volgut fer especial èmfasi en aquest últim aspecte, ja que actualment el risc es troba en les reunions familiars i socials.

Cribratges massius realitzats fins al moment

La gerent de les RS Lleida i Alt Pirineu i Aran ha recordat que la cerca activa de casos es va iniciar el passat mes de maig amb un cribratge massiu al casc antic de la ciutat, on es van oferir proves PCR a les persones que hi dormien.

A més, des de principis de juliol s’han realitzat cribratges massius que anaven dirigits als àmbits on s’havien detectat casos. Així doncs, entre dues rondes realitzades al juliol i les primeres setmanes d’agost, s’han realitzat més de 4.000 proves PCR a les empreses hortofrutícoles del territori. Gràcies a aquestes, s’han pogut detectar més de 1.000 casos asimptomàtics i, per tant, tallar les cadenes de transmissió.

Seguint en la línia, i en coherència amb l’objectiu de vetllar per la salut i seguretat dels més vulnerables, s’han realitzat més de 3.000 proves PCR entre residents i treballadors de les residències de la zona.

En relació amb els cribratges massius dirigits a la població de diversos municipis que es va iniciar fa aproximadament un mes, s’han realitzat tests a Sunyer, Torregrossa, Albesa, Balaguer, Alcarràs i la Seu d’Urgell. Entre totes aquestes localitats s’han fet al voltant de 2.000 PCR i les dades provisionals, a falta dels  resultats definitius, indiquen un percentatge de positius asimptomàtics del voltant del 15%.

Aquesta última setmana en concret, s’han realitzat 3.986 proves PCR.