Salut preveu utilitzar drons per al lliurement de farmacs en les zones rurals

En els propers mesos, s’iniciaran proves pilot arreu de Catalunya per avaluar-ne els beneficis. Entre aquests, es preveu millorar el lliurament de mostres biològiques, farmacologia i equipaments mèdics entre diferents centres sanitaris, principalment en zones rurals
Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut
photo_camera Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut

El departament de Salut té previst iniciar pròximament un seguit de proves pilot de transport de material sanitari i mostres biològiques amb drons, un projecte que s'ha desenvolupat des de la  Fundació TIC Salut Social, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. El passat dijous 6 de juny es va presentar l'informe ‘Integració de Drons a l’Entorn de Salut, i la demostració d'un vol.

La presentació va tenir lloc a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Vall d’en Bas fins a l'Hospital d’Olot, on el conseller de Salut  Manel Balcells va presenciar la demostració de vol d'un dels drons. El dron va realitzar un trajecte entre el CAP Sant Esteve d’en Bas i l’Hospital d’Olot, i va constatar un estalvi del 60% del temps de transport, així com una reducció de la petjada de carboni en comparació amb si s’hagués realitzat per via terrestre. El vol de dron va tenir una durada d’uns 7 minuts, mentre que el trajecte realitzat amb vehicle hauria sigut de 20 minuts. 

Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut 2
Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut 2

 “Avui hem viscut el present i el futur de l’aplicació de drons en l’àmbit sanitari”. Balcells ha fet valdre el “gran interès d’aquesta tecnologia per qüestions de sostenibilitat ambiental i econòmica, així com les possibles aplicacions d’aquesta tecnologia, per exemple, en el transport de mostres o de medicaments entre centres sanitaris aïllats.” 

El director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, va destacar que “els drons mostren un gran potencial per millorar l'atenció mèdica i el transport de mostres biològiques i material sanitari, especialment a zones rurals o de difícil accés”. 

Guanyabens va anunciar que, tenim previst fer proves pilot centrades en l’àmbit logístic, d’emergències i clínic, involucrant les principals institucions implicades del sistema

El gerent de l’Hospital d’Olot, Josep Maria Padrosa, va explicar que “tenir centres d’atenció primària de proximitat fa valdre les facilitats i la capacitat de desenvolupar projectes d’innovació d’aquestes característiques”. Padrosa va recordar que “el primer cas d’ús de vol de dron amb mostres biològiques va ser a Olot ara fa un any”.

Integració de drons al voltant de la salut

Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut
Prova dels drons a l'Hospital d’Olot ©Salut

L’informe introdueix la tecnologia dron, els aspectes normatius, ètics, de seguretat i privacitat associats al seu ús, i les seves possibles aplicacions en salut, amb exemples d’estudis i proves pilot que s’han fet a Europa i arreu del món.

Pel que fa als casos d’ús de drons en salut, els classifica en tres àrees principals: la logística, la d’emergències i la clínica. La logística comprèn l’ús de drons per al transport de mostres biològiques i teixits, teràpies farmacològiques, dispositius mèdics, i altres tipus de material. En l’àrea d’emergències, a banda del mateix transport de material sanitari, es contempla incorporar solucions de telemedicina, facilitar les comunicacions i dotar de recursos (il·luminació, imatge, sensors, etc.) als operatius a càrrec de la gestió d’una situació emergència per agilitzar l'atenció en situacions de difícil accés en les quals la rapidesa és vital. Finalment, la integració de drons dins de l’àrea clínica de salut és la que es troba en una fase més incipient, tot i que s’han trobat proves de concepte relacionades amb la millora del desenvolupament cognitiu.

Els principals reptes a totes les àrees esmentades se centren en l’estricta normativa vigent, la seguretat de les dades, l’habilitació d’un espai específic per realitzar l’operativa de vol, i la coordinació i integració de les operacions amb drons amb les de l’aviació tripulada. Malgrat els desafiaments, l’informe fa èmfasi en la necessitat d’evolucionar en la normativa per aprofitar al màxim els potencials beneficis de l’ús de drons en salut. Entre aquests, es preveu millorar la qualitat i l'eficiència de l'assistència, disminuir els costos econòmics associats al transport, i reduir considerablement el temps de trajecte i emissions de CO2 en comparació al transport rodat i aeri convencional.