Se celebren les Jornades Europees de Patrimoni 2021 a les comarques de Ponent

Text: Redacció / Foto: Jornades Europees de Patrimoni

Aquest cap de setmana se celebren les Jornades Europees de Patrimoni arreu del territori. En el cas de Catalunya, es tracta del 30è any i tindrà lloc al llarg dels dies 8, 9 i 10 d’octubre, sota el lema “Un patrimoni per a tothom” s'agrupen una multiplicitat de propostes gratuïtes per descobrir el patrimoni cultural català.

Aquestes jornades se celebren arreu de les comarques de Ponent. Hi ha activitats programades arreu de la província: Tàrrega, Balaguer, Gerri de la Sal, la Seu d'Urgell, Àger, Camarasa, les Borges Blanques, Guissona, Cervera, etcètera. Podeu consultar totes les poblacions que acullen les JEP aquí.

A l’Espai Lluís Companys, que està situat al Tarròs (Tornabous), el poble natal del qui va ser president de la Generalitat de Catalunya, hi haurà una jornada de portes obertes i visites comentades, durant les quals els visitants podran descobrir gratuïtament l’exposició permanent dedicada a la figura de Companys i conèixer un nou àmbit expositiu, centrat en el pont Avenida d’Irún, on l’expresident, que s'havia exiliat a França, va ser lliurat a les autoritats franquistes l'any 1940. Les portes obertes seran dissabte 9 d’octubre (de 10 a 14 h, i de 15 a 19 h), i el diumenge 10 d'octubre (de 10 a 14 h), amb entrada lliure fins a completar l'aforament. Les visites comentades seran dissabte i diumenge a les 12.30 h, però és necessària la reserva prèvia (trucant al 973.57.02.33 o [email protected]).

A Verdú també hi ha organitzades algunes activitats, amb visita gratuïta al patrimoni verduní i especialment al seu nucli antic. Les visites seran el divendres 8 i dissabte 9 a les 11 h, amb reserva prèvia (973 34 72 16 o [email protected]).

La Noguera agrupa diverses propostes arreu dels seus municipis: oves prehistòriques que són patrimoni de la humanitat, jaciments paleontològics que ens expliquen la història de la Terra, antigues presons de la Inquisició, salines d'època romana, monuments megalítics, etcètera. Podeu trobar totes les ofertes de les JEP aquí, a més de les vies de contacte per sol·licitar més informació o reservar una visita gratuïta.

La iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea és una de les activitats més rellevants en relació amb el patrimoni cultural a Europa. Creades l’any 1985, les Jornades Europees de Patrimoni tenen com a objectiu promoure el coneixement el patrimoni cultural i la participació activa de la ciutadania.