La sequera ha pogut frenar la producció de marihuana a Ponent segons els Mossos

El cap d’investigació de l’ABP Segria-Pla d’Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo, sosté que la falta d’aigua ha provocat una alta mortalitat en cultius que el cos ha hagut de desmantellar

Els Mossos d'Esquadra desmantellant una plantació de marihuana a Almatret ©IgnasiGómez
photo_camera Els Mossos d'Esquadra desmantellant una plantació de marihuana a Almatret ©IgnasiGómez

La producció de marihuana a Ponent també ha estat un dels cultius afectats per la situació de sequera que s’està vivint actualment. Ho ha explicat el cap d’investigació de l’ABP Segria-Pla d’Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo, en una entrevista a l’ACN on ha assenyalat que aquestes plantacions cada vegada són “més professionals” i això fa que s’adaptin millor a les condicions climàtiques, malgrat que enguany la sequera hagi pogut frenar la producció.

Les condicions climatològiques han fet que els Mossos s’hagin trobat amb sistemes mai vistos, com una plantació de 1.800 plantes en 14 túnels d’hivernacle desmantellada a Almatret. Tanmateix, durant la campanya contra els cultius exteriors de marihuana a Ponent s’han trobat moltes plantes mortes per la falta d’aigua i, per exemple, espais que podrien arribar a produir 5.000 plantes n’han acabat generant poc més de 2.000.

Una pràctica que també va a la baixa és la d’amagar plantes de marihuana entre el panís, ja que cada vegada era més fàcil de detectar des de l’aire.

El cap d’investigació de l’ABP Segria-Pla d’Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo, en una entrevista amb l'ACN ©OriolBosch:IgnasiGómez
El cap d’investigació de l’ABP Segria-Pla d’Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo, en una entrevista amb l'ACN ©OriolBosch:IgnasiGómez

Fadurdo també ha apuntat al funcionament de les organitzacions responsables de la plantació, la venda i la distribució, les quals afirma que funcionen com grans multinacionals amb diferents departaments. El principal risc d’aquesta “professionalització” és que pugui anar acompanyada d’armament per part dels grups criminals per evitar altres narcotraficants. També n’hi ha que es dediquen a col·locar trampes als seus camps, malgrat que el cap d’investigació afirma que enguany no se n’ha trobat cap.

Des del cos dels Mossos d’Esquadra preveuen que l’any vinent es tornaran a trobar grans plantacions en zones de difícil accés i que el cultiu interior, que es pot dur a terme tots els mesos de l’any, seguirà vigent. "És una realitat diària i no veig que a curt termini això quedi solucionat", ha lamentat Fadurdo.