'Una terra d'oli' inspira el calendari del 2024 de la Diputació de Lleida

Les mateixes imatges del calendari, obra dels fotògrafs Toni Prim i Santi Iglesias formen part de l'exposició que es va inaugurar aquest dilluns a la planta baixa de la Diputació i que és es podrà visitar al llarg de l'any
Presentació calendari i exposició Una terra d'oli ©JosepAPérez
photo_camera Presentació del calendari i l'exposició 'Una terra d'oli' ©JosepAPérez

La Diputació de Lleida va seleccionar una dotzena de fotografies incloses en el llibre 'Una terra d'oli', que va publicar el maig del 2023 el Patronat de Promoció Econòmica, i Pagès Editors, obra dels fotògrafs Toni Prim i Santi Iglesias, pel seu calendari del 2024.

Les mateixes imatges formen part de l'exposició que es va inaugurar aquest dilluns a la planta baixa de la Diputació i que es podrà visitar al llarg de l'any. 'Una terra d'oli' substituirà 'La força dels esports' que hi va ser durant tot l'any 2023.

"Reivindiquem l’oli d’oliva com un dels valors afegits singulars de les Terres de Lleida, i l’exposició ens ho recordarà durant tot l’any als milers de persones que passen per aquest espai”, destacava el president de la Diputació, Joan Talarn

Una mirada integral sobre el producte que definitivament més ens representa, l’oli d’oliva”, explicant no només el seu procés d’elaboració, sinó la seva influència en la cultura i la societat lleidatana, així com en l’economia al llarg dels segles, afegia Talarn. 

Presentació calendari i exposició Una terra d'oli ©JosepAPérez
Presentació del calendari i l'exposició 'Una terra d'oli' ©JosepAPérez

El calendari, del qual se n’han editat 1.200 exemplars, es fa arribar a tots els ajuntaments i consells comarcals de la demarcació i conté, a més de les imatges, una selecció de textos que expliquen l’oli i la seva importància socioeconòmica i cultural. Els textos són obra d’Ignasi Revés, Enric Vicedo, Ignasi Aldomà, Jordi Graell, Xavier Vicens, Àngels Calvo, Agustí Romero, Mireia Campanera, Mariona Jové, Natàlia Mota, Reinald Pamplona Esther Girabet, Antonieta Barahona i Albert González

Una terra d'oli

El maig del 2023 es presentava la publicació que la Diputació de Lleida va fer a Pagès Editors, una editorial què es troba en redacció i producció de forma contínua d’un conjunt de col·leccions i obres literàries dedicades al territori de Lleida, entre les quals destaquen llibres com ‘Les estacions de Lleida’ i, en aquest sentit, és un referent com a editorial per poder ajudar a difondre i fer valdre un element característic de la demarcació de Lleida com és l’oli d’oliva.

En el treball hi van participar Ignasi Revés, Ignasi Aldomà, Antonieta Barahona, Àngels Calvo, Mireia Campanera, Esther Girabet, Albert González, Jordi Graell, Mariona Jové, Natàlia Mota, Reinald Pamplona, Agustí Romero, Enric Vicedo i Xavier Vicens. Pel que fa a les imatges, són obra dels fotògrafs lleidatans Toni Prim i Santi Iglesias que han recollit més de tres-centes instantànies.

Es tracta d'un treball que il·lustra la pervivència del cultiu de l’oliva a les terres de Lleida i fa, per primera vegada, un ampli recorregut pels aspectes agrícoles, geogràfics i tecnològics que expliquen l’elevada qualitat de l’oli que s’hi produeix i els múltiples factors de salut i de gaudi gastronòmic que proporciona. Així, l’obra dona a conèixer la tradició mil·lenària de la cultura de l’oli d’aquestes comarques, els seus usos terapèutics i culinaris o la mirada de present i futur dels productors, tot plegat plantejant un viatge que permet descobrir els secrets de l’or líquid en un territori singular.

Com a particularitat, el 40% de la polpa de paper de la coberta d’aquest llibre ha estat elaborat amb residus orgànics provinents del processament de l’oliva