Unió de Pagesos quantifica en 180 milions les pèrdues del cereal d’hivern per l’efecte de la sequera, les gelades i els cops de calor

Redacció | Foto: Unió de Pagesos

Unió de Pagesos adverteix d’un balanç molt negatiu de la collita d’aquest any del cereal d’hivern, colza i lleguminoses de gra a Catalunya, ja que, excepte la zona cerealística de les comarques gironines, on la producció s’equipara a la mitjana de producció del període 2018-2020, la resta de territoris tindran dràstiques baixades de rendiment, a causa de la sequera, les gelades de principis d’abril i els cops de calor del mes de maig.

Els rendiments en cereal de secà han anat entre el 40% i el 50% de la mitjana productiva a Barcelona, Lleida i Tarragona, i en cereal de regadiu, les pèrdues han estat del 35% de mitjana en aquests territoris. Tot i això, hi ha variacions específiques a cada territori, i l’excepció de les comarques de Girona, la qual cosa comporta que a tot Catalunya les pèrdues són d’un 45%. Així mateix, també excepte a la zona de Girona, les colzes i les lleguminoses de gra han tingut rendiments d’entre 800 a 1.200 kg per hectàrea, entre un 50% i un 60% menys d’una campanya normal.

El sindicat recorda que l’esperança que l’increment de preu del cereal pogués compensar la pèrdua de quilos s’ha demostrat una quimera, ja que els quilos no s’han produït, però els costos de producció (fertilitzants, fitosanitaris, maquinària i energia) han augmentat d’una manera extraordinària.

Davant aquesta situació, l’assegurança agrària ha continuat demostrant que ofereix unes cobertures que són insuficients, i també en el sector dels conreus herbacis extensius. El fet de no poder assegurar el rendiment real al secà, amb uns preus d’indemnització que són la meitat del preu real de mercat i la franquícia que assumeix cada assegurat, han demostrat que la cobertura real que ofereix l’assegurança no arriba a cobrir el 70% de les pèrdues reals al secà ni el 80% al regadiu, sinó que cobreixen entre el 25% i el 30% de les pèrdues reals d’aquesta campanya.

Per això, Unió de Pagesos demana que se sumi el sector del cereal i conreus herbacis dins del Pla de xoc que el Departament va articular per les gelades i que s’articulin ajuts directes a la pagesia professional del sector per compensar els danys no coberts per l’assegurança agrària. A més, cal articular mesures de l’assegurança agrària per tal que aquesta millori les cobertures que ofereix a la pagesia professional productora de cereals i altres conreus herbacis. Per exemple, a les parcel·les de secà amb rendiments de 4.500 kg/ha que esperaven uns ingressos de 1.620 €/ha i que enguany han acabat fent 2.000 kg/ha, l’assegurança els compensarà només en 56 €/ha. O parcel·les de regadiu que esperaven uns ingressos de 3.060 €/ha i han acabat produint 5.500 kg/ha, l’assegurança només els compensarà amb 234 €/ha.

En aquest sentit, el sindicat també demana suport per a la pagesia professional productora de cereals i herbacis amb l’objectiu de garantir-li que podrà cobrir els costos necessaris per poder començar una nova campanya al setembre, amb la sembra del cereal d’hivern.