Uns 30 alumnes, al segon curs d'especialització en Economia Social i Solidària de la UdL impulsat per Ponent Coopera

Text: Redacció / Foto: Ponent Coopera

Ponent Coopera ha iniciat aquest mes de setembre la segona edició del curs d’especialització en Economia Social i Solidària, a l’Edifici Polivalent de la Universitat de Lleida, en el qual hi participen una trentena d’alumnes. La benvinguda inicial i presentació del títol va anar a càrrec de Josep Manel Busqueta, coordinador del curs i membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera.

Aquest curs sorgeix de la cooperació entre l’àmbit universitari i el moviment cooperatiu i solidari de Ponent (la Universitat de Lleida, Ponent Coopera – Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida i la Coordinadora d’ONGD), per tal d’apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) a l’entorn universitari i acadèmic. Busqueta va remarcar que després de la bona acollida que va tenir la primera edició no s’esperava que la següent edició pogués anar tan bé i va concloure que “per nosaltres és tot un plaer i un èxit poder realitzar la 2a edició d’aquest curs, pensem que és interessant que en l’àmbit universitari es treballi un tipus de formació continua com aquesta que pretén mostrar que avui en dia l’economia social i solidària és una alternativa vàlida per enfocar totes les necessitats materials i culturals en molts àmbits de la nostra vida”.

El curs tindrà una durada de dos mesos, fins al 14 de novembre, i es realitzarà tots els dijous en horari de tarda. El professorat està format per 25 professionals i experts de diverses entitats i cooperatives amb una gran trajectòria en aquest àmbit com ara Sergi Cutillas, economista i col·laborador de la Xarxa Europea de Recerca en Política Social i Econòmica (EReNSEP); Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica; Mercè Botella, sòcia fundadora de Som Connexió; Oriol Junyent, de Som Energia; Javier Gómez, membre d’Arç Cooperativa; Elba Mansilla, sòcia de La Ciutat Invisible; periodistes com Laia Soldevila, editora al digital Crític; i Ester Mora, economista i cooperativista a La Directa; i professors de la Universitat de Lleida com Joserra Olarieta, doctor enginyer agrònom i professor Titular d'Edafologia i Química Agrícola; i Pere Enciso, professor d’Economia Aplicada, entre altres. Com a novetat d’aquesta segona edició hi ha l’incorporació al professorat de l’antropòloga, enginyera tècnica, professora i activista ecofeminista, Yayo Herrero, que participarà a la sessió sobre ecofeminisme. La Yayo Herrero és una de les principals investigadores i referents a nivell europeu en l’àmbit de l’ecologia, el feminisme i els drets humans.

L'objectiu principal és construir un marc conjunt d'aprenentatge, formació i debat al voltant de l'Economia Social i Solidària (ESS). El curs segueix una metodologia que aposta per resseguir els elements claus de l’Economia Social i Solidària aportant alhora el marc teòric, la teoria aplicada necessària i la pràctica. La part pràctica consistirà en presentar, per part del professorat, les propostes concretes de producció de béns, serveis i relacions social alternatives, en cada àmbit/sector proposat.

Al finalitzar cadascuna de les sessions, les persones assistents al curs, haurien de disposar d'una aproximació precisa a cadascuna de les realitats sectorials, i alhora conèixer, de primera mà, propostes alternatives per actuar des de l'Economia Social i Solidària.

Més informació a la web de Ponent Coopera.