Cervera celebra una nova edició de la Processó del Puro

Redacció | Foto: Paeria de Cervera

El diumenge 12 de febrer va tenir lloc una nova edició de la Processó del Puro, un esdeveniment laic en què els participants fan un passeig, amb el puro encès, entre la plaça Major i el cementiri, on es va llegir el Manifest.

La processó és en record de les 48 persones que van morir a Cervera en la batalla del 16 de febrer de 1875, per la tercera guerra carlina.

Abans de la sortida de la processó, a la plaça Major, els Campaners de Cervera van realitzar un toc de campanes, 48 batalls per recordar les persones mortes en aquella batalla, i es van repartir puros a les persones assistents.

Al cementiri va tenir lloc la lectura del Manifest, a càrrec de Ramon Castelló, i es van explicar els motius de la processó, en un acte amb l’assistència del paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; i el primer tinent d’Alcaldia, Ramon Augé.

El paer en cap, Joan Santacana, va destacar que “actualment la processó es dedica a totes les persones que pateixen les guerres, i va reclamar que es posi fi a tots els conflictes bèl·lics”.

Processó del Puro

Fins a l’any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s’anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l’Ajuntament fins al cementiri, i en el qual alguns homes hi anaven amb el puro encès, a diferència de les processons religioses.

Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué a Espanya durant el segle XIX, on un bàndol, el dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875 i l’aferrissada lluita va durar quasi tot el dia. La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. Els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden aquell fet. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l’esperit d’oblidar vells odis i velles diferències. Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.

La Processó del Puro es va recuperar per al calendari festiu cerverí, esdevenint un passeig i un espai de tertúlia, i dedicada a totes les persones que han patit, pateixen i patiran.