La campanya del panís comença amb els millors preus dels darrers anys

Primer pla d'una màquina recol·lectora de panís treballant en una finca de Linyola, el 8 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Primer pla d'una màquina recol·lectora de panís treballant en una finca de Linyola, el 8 d'octubre de 2021. (Horitzontal)

Foto: ACN

La campanya de recol·lecció del panís preveu l'increment dels preus per sobre dels 255 euros per tona, xifres que no es veien des de feia gairebé una dècada. El membre de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos i president de la Cooperativa de Linyola, Jaume Pedrós, diu que enguany "acompanya tot: quilos i preu". Així i tot, matisa que l'augment del preu és un hàndicap, ja que els costos de producció també han pujat. S'han registrat mitjanes d'entre 12 i 14 tones de panís per hectàrea en els panissos de primera collita, mentre en els de segona la previsió se situa entre les 10 i les 11 tones.

La producció d'enguany es preveu lleugerament millor que l'any passat perquè no hi ha hagut aranya roja, un insecte que fa que la planta s'assequi abans d'hora, i perquè la climatologia ha acompanyat durant tot el procés de creixement del conreu. Així, Pedrós ha detallat que les pluges que van caure durant les setmanes de sembra van ser beneficioses pel cultiu, així com ho van ser l'absència de pics pronunciats de calor a l'estiu i les temperatures fresques però seques d'aquesta tardor.

D'altra banda, ha indicat que l'any vinent caldrà veure com afectarà la plaga d'escarabat Diabrotica virgifera, un insecte que enguany s'ha detectat per primera vegada a Catalunya, a plantacions de panís del Pla d'Urgell.

La campanya de recol·lecció ha començat com és habitual a finals de setembre, i s'allargarà fins a mitjans de novembre, quan s'acabaran de recollir els panissos de segona collita. Aquests es troben en finques que durant l'any ja han acollit la producció d'un altre cereal, com ara ordi o raigràs.

"Cada vegada que hi ha una crisi a escala mundial el preu de les matèries primeres puja", assenyala Pedrós. També que enguany el sector té "un preu digne" perquè s'ha enfilat per damunt dels 180 euros la tona, xifra a partir de la qual el cultiu comença a ser rendible. El 2020 es pagaven 190 euros per tona.

Tot i això, Pedrós comenta que l'augment dels preus venen acompanyats d'un augment del preu dels costos de producció, com ara dels adobs i del combustible. A tall d'exemple, ha assenyalat que la urea, un fertilitzant que s'utilitza en agricultura, s'ha encarit un 90% en comparació l'any passat.

Més a Comarquesdeponent