31 concursants internacionals al Xè Concurs de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer

Foto: Paeria de Balaguer

Aquest diumenge tindrà lloc al Teatre Municipal de Balaguer el concert i el lliurament de premis del Xè Concurs Internacional de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer. Es tracta d'un concurs que té com a objectius descobrir noves veus, recolzar les joves promeses, donar a conèixer l'obra i figura dels germans Pla (Josep, Joan Baptista i Manuel, músics del segle XVIII d'arrels balaguerines) i apropar el cant líric a la ciutadania. 

Aquest 2021 ha tornat el concurs després de l’aturada, amb una edició en què s'ha combinat la part telemàtica amb la presencial. La telemàtica ha consistit en què cada participant ha aportat la gravació d’un vídeo fent una interpretació d’un màxim de 15 minuts de dues obres: una ària d’òpera o sarsuela i una ària a escollir entre oratori o lied, en llengua original. 

En aquesta edició s'han presentat al concurs 31 participants d'arreu del món: Rússia, Japó, Corea del Sud, Polònia, Irlanda, Catalunya, España, Colombia, Veneçuela i Ucraïna.

Dels 31 participants, un total d'11 són els que han passat a la final que tindrà lloc aquest diumenge, 24 d’octubre, a partir de les 10 h al Teatre Municipal de Balaguer. Allà cada candidat farà una intervenció d’un màxim de 20 minuts en la qual haurà de cantar dues àries d’òpera o de sarsuela i una ària a escollir entre oratori o lied en llengua original. Aquest és un acte obert a la ciutadania igual que el que es farà a la tarda a partir de les 18 h, quan hi haurà un concert dels finalistes, es donaran a conèixer els guanyadors i es farà l'entrega de premis. L'entrada per assistir a l'acte de la tarda és un donatiu de 5 euros.

Quant al jurat, estarà format per Mireia Pintó, mezzosoprano i professora de l’ESMUC; Marta Matheu, soprano i professora del Liceu; Pedro Pardo, director d’orquestra i cor i compositor; Letícia Martín, directora de producció i adjunta a la Direcció Artística del Teatre del Liceu; Xavier Sumalla, secretari del jurat de la fase preliminar; i Montserrat Cots, secretària del jurat de la fase final.

Pel que fa als premis, el guanyador/a s’endurà 4.000 euros a càrrec de la Paeria de Balaguer, a més de la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022, a la Gira a la Xarxa de Músiques de les Joventuts Musicals de Catalunya i l’estrena d’una obra del compositor Joan Magrané, amb el patrocini de la fundació Marguerida de Montferrato, al Concert del Cicle Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022. El segon premiat rebrà 2.000 euros a càrrec de la Diputació de Lleida, i el tercer, 1.000 euros a càrrec de l’Associació Grup d’Art 4 de Balaguer. Tant el segon com el tercer classificats gaudiran també la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2022.

Hi haurà també un seguit de premis especials, com ara el Premi al millor intèrpret de lied, cedit per la Fundació Victòria dels Àngels, consistent en una beca de participació a les Màster Class de la Fundació; el Premi Amics de l’Òpera de Lleida, consistent en un concert remunerat a l’Auditori Enric Granados de Lleida; el Premi Orgues de Ponent i del Pirineu, consistent en dos concerts remunerats dins el Festival de Música de Tardor; i el premi del públic, atorgat pels assistents al concert final i consistent en la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer del 2022.

El concurs es va posar en marxa l’any 2002 i a partir de la tercera edició va passar a tenir caràcter bianual, en una etapa que va anar des del 2005 fins al 2013. L’any 2015, però, es va deixar de celebrar per problemes de finançament, reapareixent al 2016 i veient-se novament interromput al 2020 arran de la pandèmia.