Comencen els assajos de la 'Missa Regalis' Francesc Valls

Foto: Festival de Pasqua de Cervera.

Aquesta setmana han començat els assajos d’una de les produccions més importants del Festival de Pasqua i que s’estrenarà en el marc del certamen cerverí.

Es tracta de la “Missa Regalis” de Francesc Valls, considerat un dels compositors més rellevants i influents del Barroc català. Valls va dedicar la seva grandiosa Missa Regalis (“Missa Reial”) a Joan V de Portugal. Es podrà gaudir juntament amb les altres músiques que s’escrivien a la cort de Lisboa a mitjans del segle XVIII.

El concert anirà a càrrec de l’Ensemble Lisboa 1740 i estarà dirigit pel prestigiós organista portuguès, Miguel Jalôto. Els assajos es perllonguen al llarg de tota aquesta setmana a la població d’Avià.

En aquest programa que s’estrenarà a Cervera, l’obra de Valls es complementarà amb un motet conservat a l’Arxiu Històric Comarcal de La Segarra. Una bona ocasió per començar a descobrir els múltiples tresors que s’amaguen en el fons musical d’aquest arxiu.

Aquest concert que tindrà lloc el 15 d’abril al Paranimf de la Universitat de Cervera és una coproducció entre el Festival de Pasqua de Cervera i el FeMAP (Festival de Música Antiga dels Pirineus), en un intent de teixir complicitats i sumar esforços amb altres festivals del país.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.

Un director de prestigi europeu, Fernando Miguel Jalôto

Fernando Miguel Jalôto va obtenir els seus títols de Bachelor of Music i Master of Music a la secció de Música Antiga i Pràctica Interpretativa Històrica del Real Conservatori de La Haia (Països Baixos) formant-se amb Jacques Ogg, i rebent a més master-classes de Gustav Leonhardt, Olivier Beaumont i Ilton Wjuniski. Va estudiar òrgan barroc i clavicordi, i fou becari del Centre Nacional de Cultura. És també Mestre en Música per la Universitat d’Aveiro i actualment és doctorand en Ciències Musicals / Musicologia Històrica a la Universitat Nova de Lisboa como becari del FCT.

Jalôto és fundador i director artístic de Ludovice Ensemble, i col·labora amb grups internacionals especialitzats com Oltremontano, La Galanía, Capilla Flamenca, Bonne Corde, Collegium Musicum Madrid, Vox Luminis i Real Câmara Baroque Orchestra. Treballa habitualment sota la direcció dels més prestigiosos directors de l’àmbit de la Música Antiga, entre els quals destaquen Onofri, Koopman, Parrott, McCreesh, Rousset, Niquet, Florio, Banchini, Podger, Cummings, Bernardini i Beyer.

Va ser membre de l’Orquestra Barroca da Casa da Música do Porto (amb la qual ha estat solista en diferents ocasions en concerts de C. Seixas, J. S. Bach, C. Ph. E. Bach i Friederike Sophie Wilhelmine de Prúsia), de l’Orquestra Barroca Divino Sospiro, de l’Acadèmia MUSICA de Neerpelt, i de l’Académie Baroque Européenne d’Ambronay.

Ha actuat en nombrosos festivals i sales de concerts de Portugal, Espanya, França, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg, Regne Unit, Irlanda, Noruega, Àustria, Alemanya, Polònia, Bulgària, Estònia, Israel, Xina i Japó.

Ha gravat pels segells Ramée/Outhere i Veterum Musica (amb Ludovice Ensemble), per Brilliant Classics la integral de les “Suites para Clave solo de Dieupart”, per a Dynamic el “Concerto para clave en sol menor de C. Seixas” i també pera Parati, Glossa Music, Anima e Corpo, Conditura Records i Harmonia Mundi, així com per a les ràdios nacionals de Portugal, Alemanya i Txèquia i els canals televisius Mezzo, Arte i RTP.

Com a mestre ha dirigit grans obres del repertori barroc com les “Vísperas” de Monteverdi, diverses misses i cantates de Bach, oratoris de A. Scarlatti, òperes de Lully, Charpentier i Bourgeois, així com motets de Rameau, a la Fundação Gulbenkian i el CCB de Lisboa, i en els festivals de Bruges, Utrecht i La Chaise-Dieu.