Miquel Villalba: «Blancafort és un dels compositors més sòlids i inspirats del panorama musical català del s. XX» | L'Entrevista

Foto: Miquel Villalba.

El Festival de Pasqua d'enguany vol homenatjar a Blancafort amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. Manuel Blancafort (1897-1987) és una de les personalitats musicals més interessants de la música catalana del segle XX, amb una obra que engloba gran quantitat de gèneres, des de música de cambra fins a composicions simfònico-corals. Però on realment es pot percebre el seu vessant més íntim i recollit és en les peces per a piano sol i en les cançons.

Miquel Villalba al piano i a la veu de la mezzosoprano Anna Alàs, grans coneixedors de l’obra de Blancafort, interpretaran un concert matinal dedicat a Blancafort, carregat de sensibilitat musical, el dissabte 16 d'abril a l'aula Bach del Conservatori de Cervera. Les entrades es poden adquirir aquí.

Pregunta. Vostè és un dels màxims experts i intèrprets de l'obra de Blancafort. Per què s'hi va interessar?

Resposta. Blancafort sempre m’ha agradat, des que era estudiant... De seguida em va atreure el caràcter intimista i melancòlic de la seva música i ben aviat vaig veure'm reflectit, també, en la pròpia personalitat del compositor: persona reservada, més aviat observador passiu i discret de tot allò que l'envolta que actor principal de la festa, i dotada d'una fina ironia. Alhora, sempre m'ha fascinat l'equilibri present en la seva música entre ordre, estructura, concisió  i pulsió lírica i romanticisme desinhibit.

L’any 2002, la discogràfica Naxos em va proposar d’enregistrar l’obra completa per a piano del compositor i això em va permetre treballar-hi intensament al llarg de cinc anys. Durant aquest període vaig tenir l’ocasió de relacionar-me amb la filla del compositor, Camila Blancafort, que conservava tots els manuscrits del pare. Gràcies a la seva generositat i a l’accés que em facilità a tot el seu llegat, vaig descobrir un munt de música extraordinària, inèdita fins llavors, i que no feia més que confirmar la meva predilecció per l’autor.

P. Què podrem escoltar en el seu concert al Festival de Pasqua?

R. Al concert hi escoltarem dues obres: el tríptic “Romança, Intermedi i Marxa”, de 1942 i dedicat cadascun dels moviments a tres bons amics del compositor, i l’obra que li donà fama internacional, “El parc d’atraccions” (1924).

P. Per què cal vindicar la figura de Miquel Blancafort?

R. Manuel Blancafort és un dels compositors més sòlids i inspirats del panorama musical català del s. XX. Destaca amb veu pròpia i la seva obra s’erigeix com a model exemplar d’una música que, fortament arrelada al país, aconsegueix traspassar fronteres i obtenir reconeixement internacional.

P. Coneixia el Festival de Pasqua de Cervera? Què n'opina?

R. Fa anys que conec i segueixo el Festival. Penso que és el Festival més important que tenim entorn de la música i els músics catalans d’abans i d’ara. Cervera és durant aquests dies un veritable centre irradiador del nostre patrimoni cultural i una cita ineludible per als amants de la bona música i de les descobertes estimulants i enriquidores.