Balaguer presenta la VI mostra Internacional per a Joves Intèrprets ‘Jazz al Pati’

El certament tindrà lloc de l'11 al 13 de maig, en aquesta edició s'estrena l’espectacle ‘Un dring en el silenci’, emmarcat en els actes del centenari d’en Josep Vallverdú
jazz al pati2
photo_camera Imatge d'arxiu d'una de les edicions de Jazz al Pati. © Paeria de Balaguer

De l’11 al 13 de maig se celebrarà la sisena edició de la Mostra Internacional de joves intèrprets ‘Jazz al Pati’, organitzada per l’Escola Municipal de Música de Balaguer en col·laboració amb la Biblioteca Margarida de Montferrat.

En aquesta edició destaca l’estrena de l’espectacle ‘Un dring en el silenci’, produït per la Paeria de Balaguer i emmarcat en els actes del centenari d’en Josep Vallverdú. El professor de l’Escola municipal de Música de Balaguer, Xavier Monge, ha escrit música per a una selecció de poemes de l’escriptor homenatjat, que interpretarà la reconeguda cantant Carme Canela, acompanyada per professors de l’escola de música. Igualment, durant els tres dies que dura l’esdeveniment es duran a terme un seguit de concerts i activitats pedagògiques al voltant del jazz.

Com en cada edició, les tres escoles superiors de Catalunya que imparteixen l’especialitat de jazz han seleccionat els millors projectes de final de carrera per presentar-los en aquesta mostra. Aquest any l’escola convidada serà el Conservatorio Superior de Música de Navarra, l’alumnat de la qual serà l’encarregat de tancar la mostra. A més, Marta Marín, la cantant d’aquesta formació, ha estat la guardonada amb el premi a la millor intèrpret de la mostra que atorga la Fundació Marguerida de Montferrato.

La programació d’aquesta nova edició de ‘Jazz al Pati’ començarà el dijous a la tarda amb l’actuació de Pep Gol i Pep Pascual amb l’espectacle familiar participatiu ‘Tot bufant’, dedicat als instruments de vent en el sentit més ampli de la paraula, és a dir, tot allò que es pot fer sonar gràcies al vent. S’hi podrà veure com s’afina un orgue d’ampolles, com una mànega es pot convertir en una trompeta, com les canyes de bambú poden ser instruments musicals, o com es pot formar una orquestra amb joguines.

Seguidament, serà el torn de Xavier Monge Trio i Carme Canela, amb “Un dring en el silenci”. En l’any del centenari de Josep Vallverdú, l’Escola Municipal de Música i la Biblioteca Municipal Margarida de Montferrat amb el suport de la Paeria de Balaguer han produït aquest espectacle, que a més, s’ha enregistrat i editat en format CD, i que també es podrà escoltar en les principals plataformes de streaming de la mà de Blau Records.

L’endemà divendres Javier Sánchez Rojo actuarà amb l’espectacle ‘Today & Tomorrow’, juntament amb Javier Sánchez Rojo al saxo, Joan Colom a la guitarra elèctrica, Néstor Giménez al piano, Manuel Luque al contrabaix, i Guillem Salles a la bateria. Sánchez Rojo compon i arranja temes per aquesta formació, la qual proposa un repertori molt actual. Les seves influències passen per John Coltrane, Wayne Shorter, Perico Sambeat, Mark Turner o Kurt Rosenwinkel. L’estil d’aquest grup sorgit al Taller de Músics de Barcelona beu del jazz principalment, però també es poden escoltar aires flamencs i de música clàssica. El seu objectiu és explorar textures sonores, la composició, la improvisació i la interacció amb els elements que els han marcat musicalment aquests darrers anys.

Després serà el torn de Gruvarna, amb Felipe Aravena i Ezequiel Burin a la guitarra elèctrica, Gaspard Creux a la bateria, Jorge Cabezas al baix elèctric, i David Padilla al saxo. Els músics d’aquesta formació, tot i la seva joventut, demostren una solvència tècnica i del llenguatge que els fa una de les propostes més interessants del panorama actual. Sobre el guitarrista Felipe Aravena recau tota la responsabilitat compositiva que resol amb elegància.

L’endemà dissabte, Jazz al Pati seguirà amb GCM Trio, format per Vicente Marín al piano, Jon Carranza al contrabaix, i David Gimeno a la bateria. Vicente Marín Trio és un grup de jazz contemporani nascut el 2019 en l’àmbit de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Aquesta formació tracta de dur la improvisació més enllà de l’aspecte solista, juga amb les melodies, les estructures o fins i tot el repertori, sense pràcticament pautes prèvies. Interpreten temes originals amb influències del jazz, la música clàssica o el flamenc.

Finalment, tancaran l’edició d’enguany els alumnes del Conservatorio Superior de Música de Navarra, dirigits per Marta Marín, i amb Adrián Buenaga al saxo i la percussió, Daniel Arteche a la guitarra, Borja Echeverría al piano, Ion Dorregarai al baix, i Dani Olazarán a la bateria i percussió. En aquest projecte joves músics de diferents procedències comparteixen la seva passió per la música. El grup barreja molts estils, influïts per la música negra. Neo Soul, Soul, R&B, Funk o Hip Hop convergeixen en un mateix repertori.  La banda té com a objectiu transmetre el sentiment i passió que evoquen aquests estils i fer arribar-los a l’espectador per tal que sigui partícip de l’espectacle.