Josep Valverdú acomiada la commemoració del seu centenari a Balaguer

Josep Vallverdú és conegut sobretot com a escriptor de ficcions per a infants i joves, amb títols que s’han reeditat sovint i que s’han traduït a diverses llengües, i la celebració de l’Any ha servit per difondre tota la seva obra
Cloenda de l'Any Vallverdú al Teatre Municipal de Balaguer @Govern
photo_camera Cloenda de l'Any Vallverdú al Teatre Municipal de Balaguer @Govern

Els agents socials i culturals de Catalunya i de terres lleidatanes embolcallaven aquest diumenge al poeta, escriptor i il·lustrador Josep Vallverdú, en l'acte de cloenda de la commemoració del seu centenari. Ha sigut un any en el qual l’escriptor lleidatà ha estat protagonista i s’han organitzat més de 212 activitats arreu del país, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes.

Josep Vallverdú flanquejat per Natàlia Garriga, i Izaskun Arretxe @Govern
Josep Vallverdú flanquejat per Natàlia Garriga, i Izaskun Arretxe @Govern

L'acte va tenir lloc al Teatre Municipal de Balaguer presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a qui van acompanyar la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, el president de la Diputació, Joan Talarn, la paera en Cap, Lorena González, i la comissària del centenari, Carme Vidal. L'escenari balaguerí va sorprendre els centenars de persones que hi eren presents amb l'espectacle Les coses pel seu nom a càrrec de Bada-pas, Iniciatives Culturals. Un espectacle que combinava teatre, música i projeccions audiovisuals, que incloïen píndoles de la trajectòria del prohom lleidatà. 

La consellera, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, van fer un repàs pels moments més emotius de l’any, i van posar en relleu l’excepcionalitat que suposa celebrar un centenari amb un escriptor actiu, amb tanta energia, i “tan estimat per tothom”. Garriga va afirmar que "ha sigut un any ple d’activitat, perquè la veritat és que Vallverdú no ha parat i de fet, no ha sigut fàcil seguir-li el ritme". “El que hem de recordar a partir d’ara és tot Vallverdú: poesia, assaig, biografies, i molt més”.

Cloenda de l'Any Vallverdú al Teatre Municipal de Balaguer @Govern
Cloenda de l'Any Vallverdú al Teatre Municipal de Balaguer @Govern

La paera en Cap de Balaguer, Lorena González, destacava el fet que la capital de la Noguera tingués Josep Vallverdú com a fill adoptiu. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, explicava que el "lligam" entre l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i Josep Vallverdú, del qual ha donat com a resultat diferents iniciatives com l'exposició 'Geografies Josep Vallverdú: vida i obra'. Per la seva banda, la comissària de l'Any Vallverdú, Carme Vidal, va afegir que l'homenatge a l'escriptor continuarà de cara el setembre del 2024.

El punt final de la cloenda en posaven els actors Jaume Madaula i Mariona Ribas que van interpretar el clàssic 'Rovelló' i diferents poemaris de Vallverdú

L'Any Vallverdú

Al llarg de tot l’any s’han programat arreu de Catalunya tota mena d’activitats, des d'exposicions, conferències, taules rodones, tallers, jornades pedagògiques, algunes d’elles amb la participació del mateix Vallverdú. Entre els actes més destacats, hi és l’acte institucional d’obertura de l’Any a l’Auditori Enric Granados de Lleida, al mes de febrer; el bateig de dues unitats de trens a Barcelona i Balaguer, en el marc del programa ‘Lletres als Ferrocarrils’ de la Generalitat; dues exposicions, amb el nom de “Geografies Josep Vallverdú” al voltant dels 100 anys de la vida de Vallverdú i els més de 300 títols de la seva obra; i una altra que porta per títol “Vallverdú Horitzó”, que des de l’abril d’aquest any, ha passat per més de 50 biblioteques i espais d’arreu de Catalunya.

Josep Vallverdú i Aixalà, Museu de la Noguera a Balaguer © Asmaa R. Bellahbib
Josep Vallverdú i Aixalà, Museu de la Noguera a Balaguer © Asmaa R. Bellahbib

L’escriptor lleidatà ha estat també molt a prop del públic jove, a La Setmana del Llibre en Català del passat setembre, en la qual va ser ovacionat per un auditori que va poder sentir al mateix Vallverdú recitar el “Rap dels cent”, escrit especialment per a l’ocasió. Un recital que formava part d’una escenificació poeticomusical, que portava per nom “Ens faltaran llorers. El Rector i Vallverdú a ritme de trap", en què els grups 31 FAM i Bounce Twice van improvisar rèpliques originals a una tria de poemes del Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú, els dos autors commemorats aquest 2023.

Josep Vallverdú és conegut sobretot com a escriptor de ficcions per a infants i joves, amb títols que s’han reeditat sovint i que s’han traduït a diverses llengües, i la celebració de l’Any ha servit per difondre tota la seva obra, no només la juvenil, sinó per donar a conèixer tots i cadascun dels seus gèneres.

Estela commemorativa

Descoberta de l'estela commemorativa a Balaguer @Paeria
Descoberta de l'estela commemorativa a Balaguer @Paeria

El divendres 1 de desembre la Paeria de Balaguer descobria una estela commemorativa en la zona enjardinada de la plaça de la Sardana. Una obra del picapedrer Feliu Martín, encarregada pel mateix homenatjat. En l'estela hi ha gravat un poema inèdit de Vallverdú, el qual ha escrit expressament en agraïment i homenatge a la ciutat de Balaguer. Aquest escrit pretén ser un obsequi de Vallverdú a tots els balaguerins i balaguerines.