Cervera constata el potencial cultural del Festival de Pasqua

El Festival de Pasqua és organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya
Concert de Ramon Humet i Silvia Vidal ©FPcervera
photo_camera Concert de Ramon Humet i Silvia Vidal ©FPcervera

Sílvia Vidal i Ramon Humet amb l'espectacle 'Ressonàncies del Silenci', Nigra Sum. 'Música per a la Verge de Montserrat', era el concert de Dichos Diabolos pel mateix dissabte, que a la vesprada posava el colofó els solistes vocals, de l'Orquestra Terrassa48, sota la batuta del cerverí Xavier Puig. El conjunt musical va portar al Paranimf de la Universitat de Cervera l'obra 'Francesc Andreví i Ramon Carnicer: dos lleidatans a Madrid'. Amb aquestes activitats finalitzava la catorzena edició del Festival de Pasqua de Cervera, que va arrencar el 21 de març. 

Cervera ha constatat un any més l’interès pel Festival de Pasqua de Cervera, per part del sector musical especialitzat en la música clàssica catalana, així com pel públic general, demostrant la bona salut d’aquest certamen pel qual respecte a la convocatòria de públic i, paral·lelament, el seu prestigi com a catalitzador i promotor de la música feta al nostre país d’ara i d’abans.

Concerts de proximitat Albert Guinovart ©FPcervera
Concerts de proximitat Albert Guinovart ©FPcervera

Del 21 al 30 de març, es van programar 10 produccions musicals diverses amb un total de 14 concerts. Les tradicions musicals catalanes i el fet de donar protagonisme als compositors i intèrprets del nostre país, han estat els eixos principals de la programació.

D’aquesta manera, el Festival ha posat el focus en dues personalitats de la nostra música: els compositors Ricard Lamote de Grignon i molt especialment Josep Valls i Royo

En l'edició d'enguany, també es commemoren els 4 anys al capdavant de la direcció artística del músic i estudiós de musicologia, Jordi Armengol.

La música clàssica catalana com a eix vertebrador del festival

El festival va fragmentar la programació en dues setmanes consecutives. La primera setmana s'iniciava amb el tradicional concert escolar a càrrec de LleidArt Ensemble amb “Les aventures de la Bol i el Ling”. Aquesta actuació té com a objectiu atansar la música als més petits i que es converteixin en el nou públic del festival del futur.

Concert de Dichos Diabolos ©FPcervera
Concert de Dichos Diabolos ©FPcervera

Salvador Brotons dirigia Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida en el concert inaugural del dissabte 23 de març, i en la primera setmana es va programar el concert de la percussionista Núria Andorrà amb el seu espectacle “Nu.A”. El violoncel·lista, Arnau Tomàs, acompanyat al piano per Mercè Hervada, van interpretar peces de Josep Valls i Royo, en motiu 25è aniversari de la mort.

Albert Guinovart va presentar a Cervera el programa “El piano català. Tres poètiques diferents” i els Blooming Duo, les “Noves sonoritats per a la tradició”. Divendres dia 23 el Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Mireia Barrera, va omplir el Paranimf de la Universitat amb “La riquesa de la música coral catalana”.

Les activitats paral·leles

Concert en record de Josep Valls i Royo ©FPcervera
Concert en record de Josep Valls i Royo ©FPcervera

Del 22 al 30 de març es va poder veure a l'Auditori l'exposició 'Alícia de Larrocha, 1923-2023”. Una mostra comissariada per la filla de la pianista, Alícia Torra de Larrocha. El dia 22 es va projectar el documental “Les mans d’Alícia”, una obra audiovisual sobre Alícia de Larrocha i que és dirigida per Verònica Font i Yolanda Olmos. La projecció la va presentar la filla de la pianista, Alícia Torra, que també va dialogar amb el públic que va assistir a l'acte.

També es va poder veure la projecció del documental “Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard” dirigit per Josep Badell i Xavier Bosch.