L’Embarrat de Tàrrega es referma com un festival inclusiu i participatiu

El Festival de Creació Contemporània se celebrarà els dies 26 i 27 de juny al Museu Trepat
IMG-9357
photo_camera Presentació de la 9a edició de L'Embarrat. © Asmaa R. Bellahbib
El pròxim cap de setmana, del 26 al 27 de maig, se celebrarà la novena edició de l'Embarrat - Festival de Creació Contemporània. Com ja és habitual el festival convertirà l’antiga fàbrica de maquinària agrícola en escenari d’exposicions, recitals de poesia, espectacles de dansa i música en una mostra de les últimes tendències artístiques del momentEnguany, com a novetat i sota el concepte “Mare Terra”, s’inclou un programa amb l’obra d’artistes que reflexionen sobre els perjudicis que les societats han inferit sobre la Terra al llarg dels temps, mentre que busca fer despertar en el públic una reflexió crítica de la societat actual envers el planeta. 

Tal com Jesús Vilamajó, director de l’Embarrat, ha remarcat avui durant la presentació de l'esdeveniment, l’Embarrat pretén ser un festival inclusiu i participatiu. Per primer any incorpora a la convocatòria del mes de maig una instal·lació artística feta per deu persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba, dirigides per l’artista Joan Codina. La instal·lació, que es podrà veure al moll de Cal Trepat, porta per nom ‘Cap a l’abisme’ i és una reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca. “Volem acostar l’art a tothom amb accions participatives i de conscienciació social”, ha remarcat. 

Precisament, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, per la seva part també ha destacat el caràcter inclusiu de l’Embarrat com un dels seus principals valors. A més, ha subratllat el fet que “el festival exerceix de plataforma perquè nous artistes puguin fer un salt endavant en la seva trajectòria”. Així mateix, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha apuntat que “l’Embarrat contribueix a divulgar entre el públic el patrimoni industrial de Cal Trepat, un dels nostres principals exponents museístics”. 

A la presentació també han assistit Montse Balcells, productora de l’Embarrat, i Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat.

Embarrat2023_Promo-xarxes1x1
Imatge Promocional de l'Embarrat 2023
D'altra banda, per segon any consecutiu, a més, l’Embarrat incorpora un programa expandit amb accions a la tardor i amb dues noves col·laboracions. Juntament amb La Soll de Tàrrega, espai autogestionat i col·laboratiu, es preveu una jornada de reflexió entorn els usos de la terra; i amb la fundació Lo Pardal d’Agramunt, el festival obrirà un convocatòria artística conjunta. 

El festival es referma un any més com a aparador de nous talents artístics amb l'exposició «Mare Terra - Equilibri», oberta fins al 4 de juny a la nau 18. La comissària Anna Roigé, del Centre d'Art La Panera de Lleida, ha seleccionat 8 obres per aquesta exposició col·lectiva formada per Alejandra Glez, Almudena Soullard, Anna Llimós i Mireia Garcia, Antònia Maria Gual Ginart i Marina Blanco Nisa, Laura Torres Bauzà, Lía Pérez Cruz, Mariona Cañadas i Pedro Murúa, i Paula Vicente Puiggròs.

L’Embarrat convida també a gaudir dels sopars a la fresca davant les naus de Cal Trepat mentre la fàbrica bull d’activitats en aquesta novena edició del festival. 

El grup d’artistes participants arriben de Madrid, València, Mallorca i Barcelona, i la meitat dels quals provenen d’escoles d’art. Representen la creació més emergent i abracen la temàtica proposada des de mirades molt diverses.

Podeu accedir a tota la programació a través de la pàgina web: https://embarrat.cat/