FiraTàrrega combina tendresa i espectacularitat en una jornada amb places plenes

El parc de Sant Eloi i les places del centre congreguen el major nombre de públic
Mover montañas, d'Alberto Velasco ©JordiBonilla
photo_camera Mover montañas, d'Alberto Velasco ©JordiBonilla

FiraTàrrega va viure ahir un divendres esquivant la pluja en la segona jornada del certamen. La previsió inicial no acompanyava, però finalment tots els espectacles es van poder realitzar entre les clarianes. Un públic majoritàriament local, en ser festiu a la capital de l’Urgell, va ocupar els diferents espais escènics al llarg del dia, especialment les places del centre i el parc de Sant Eloi, que durant tota la Fira aixopluga alguns dels espectacles més sorprenents.

Matres, de Campi qui pugui ©JordiBonilla
Matres, de Campi qui pugui ©JordiBonilla

El Teatre Ateneu va aixecar el teló a mig matí amb la proposta Matres dels lleidatans Campi qui Pugui, una obra sobre el dol en la infantesa. Les màscares i els titelles traslladen a l’espectador a Castellserà per explicar la història de l’actor i fundador de la companyia, Jordi Pedrós, qui va perdre la seva mare durant la infantesa. El tractament dolç i afable a través del qual la mort omple l’espectacle va captivar una platea que es va fondre en aplaudiments.

Paquets, de la cia. Toti Toronell ©JordiBonilla
Paquets, de la cia. Toti Toronell ©JordiBonilla

La companyia Toti Toronell va assaltar la plaça Major amb Paquets, una reflexió còmica dels repartidors de paquets que fan possible la logística d’enviaments a les nostres cases. Els diferents personatges de la peça van aparèixer de dins d’una furgoneta i van anar repartint diferents objectes als espectadors en un caos coreografiat d’allò més addictiu.

Lilliput, de Tombs Creatius ©JordiBonilla
Lilliput, de Tombs Creatius ©JordiBonilla

Per la seva banda, l’Espai Reguer concentra les instal·lacions de Toc de Fusta amb Arrels i Tombs Creatius i els contes de Lilliput a través del joc, el leitmotiv d’aquesta edició. Es tracta de dues companyies lleidatanes que conviden a jugar amb tota la família amb diferents elements.

Dale Ramón, de Trapu Zaharra ©JordiBonilla
Dale Ramón, de Trapu Zaharra ©JordiBonilla

Durant la tarda els bascos Trapu Zaharra van omplir el Reguer amb l'apocalíptica Dale Ramón!, una peça en la qual es recrea un programa televisiu en el qual els participants han de lluitar per aconseguir un búnquer abans de la fi del món. L’espectacle és ideal per aquell públic més juganer que acaba convertit en protagonista d’aquest xou amb gir final inclòs.

Al llarg de tota la Fira, la plaça Major és l’escenari de petites joies com Mover montañas d’Alberto Velasco, una peça deliciosa on el folklore i la contemporaneïtat s’abracen per teixir un relat sobre el dret a ballar dels cossos no normatius. Velasco es va posar el públic a la butxaca amb un vestuari i una escenografia provocadors que no deixen ningú indiferent. 

Carena, de La Corcoles ©JordiBonilla
Carena, de La Corcoles ©JordiBonilla

Quan el sol anava caient, l’atenció es va desplaçar fins al parc de Sant Eloi on aquests dies es pot gaudir del funambulisme de La Corcoles amb l’obra Carena. Una sola artista desplega tot el seu virtuosisme en diferents estructures que sostenen el cable on acaba desembocant l’acció de la peça.

La jornada de divendres va culminar amb tres representacions d’Incendis de la companyia Ça Marche, a mig camí entre la instal·lació i l’espectacle en el qual els espectadors s’endinsen en un incendi forestal. Els efectes de llum i so, sumats a altres elements que cal descobrir in situ, provoquen un crit d’alerta i d’acció sobre la problemàtica climàtica dels focs en la nostra societat.

El circ emmarca les activitats de divendres a La Llotja

Jornada Speak Out a la Llotja ©JordiBonilla
Jornada Speak Out a la Llotja ©JordiBonilla

L’espai professional de La Llotja va acollir durant tot el dia diferents activitats enfocades als professionals que visiten el certamen. Entre aquestes, es va dur a terme una ponència dins del projecte europeu SPEAK OUT per potenciar la solidaritat i la inclusió en el sector del circ.

Per la seva banda, la delegació de Llombardia va oferir una mostra de la situació de les arts escèniques de carrer en el seu territori. Finalment, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) va celebrar el ja tradicional Lunch Meeting, en el qual es connecten companyies catalanes programades en aquesta edició amb programadors internacionals.