Les Jornades d’Estudis Mascançà del Pla d’Urgell celebren enguany a Fondarella la catorzena edició, una convocatòria que consolida la comarca com a important font d’estudis i que, per tant, la fita “ha quedat fixa en el calendari científic comarcal”, segons ha destacat el president del Centre de Recerques Mascançà, Jaume Suau.

Les jornades d'enguany, que se celebraran el 14 d'octubre, reuniran vint-i-quatre investigadors els quals presentaran treballs relacionats amb la comarca del Pla d'Urgell que tractaran àmbits com: història, arqueologia, genealogia, associacionisme, biologia, tradició popular i ensenyament. La ponència inaugural la impartirà el doctor en història de l’art i conservador de béns culturals en l’Àrea del Renaixement i Barroc al Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Yeguas qui parlarà sobre Falsos mites al Pla d’Urgell.
L'alcalde de Fondarella, Xavier Acosta que participava en la presentació de les jornades aquest dilluns en les dependències municipals, explicava que l'Ajuntament facilitarà els mitjans necessaris per retransmetre les jornades en directe per internet i que es puguin seguir des de fora de la població
El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà valora molt positivament l’interès dels investigadors comarcals i de fora de casa en aquesta trobada científica que acabarà esdevenint un nou número de Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. El Centre de Recerques Mascançà ha editat el catorzè número de la publicació que es presentarà el 10 d’octubre al Teatre L'Amistat de Mollerussa.
Jornades Europees del Patrimoni

Fondarella serà l'eix central de la commemoració europea del patrimoni al Pla d'Urgell el dissabte 7 d'octubre, el municipi del Pla d'Urgell obrirà el seu fons patrimonial als visitants conduïts per l’historiador de l’art Joan Yeguas i l’arxiver Josep M. Cabau; que explicaran el context geogràfic, històric i demogràfic del municipi, partint de l’església de Santa Maria a les cinc de la tarda.
Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren ininterrompudament des de 1991 a Catalunya, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural a iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. Hi participen centenars de municipis catalans i, al Pla d’Urgell, Mascançà les organitza anualment des del 2012 havent recorregut ja onze poblacions diferents.