Fondarella serà la seu de la Jornada Europea del Patrimoni, i les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà a donat el tret de sortida al període de presentació de treballs, que finalitzarà el 30 de juliol, i que es donaran a conèixer en el marc de les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell se celebrarà a Fondarella el 14 d’octubre
Xavi Acosta i Jaume Suau a la Vila Closa de Fondarella ©JosepAPérez
photo_camera Xavi Acosta i Jaume Suau a la Vila Closa de Fondarella

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà trasllada la itinerància de les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a Fondarella, serà la catorzena edició de la convocatòria d’estudis i comunicacions sobre el Pla d’Urgell. La trobada científica ja ha passat per Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc, Vila-sana, El Poal, Vilanova de Bellpuig, Palau d’Anglesola, Barbens i Vallverd.  

El regidor de Fondarella, Xavi Acosta i el president de Mascançà, Jaume Suau han donat el tret de sortida al període de presentació de treballs, que finalitzarà el 30 de juliol. Els estudis i recerques seleccionats es presentaran en la Jornada que se celebrarà a Fondarella el 14 d’octubre. Cada treball ha d’estar vinculat a una investigació relacionada amb el Pla d’Urgell, sigui quina sigui la disciplina pertinent.

En les edicions anteriors s’hi ha presentat comunicacions de camps que van des de la botànica, l’ornitologia, l’arquitectura, l’economia, la història de l’art, la geografia, la pedagogia, la filologia o la història tant de la mà d’investigadors locals com els procedents de diferents universitats catalanes i estrangeres. L'entitat cultural publica la majoria dels treballs presentats en la revista anual Mascançà. 

Jornada del Patrimoni Europeu

Ermita de Sant Sebastià de Fondarella ©JosepAPérez
Ermita de Sant Sebastià de Fondarella ©JosepAPérez

El regidor, Xavi Acosta destaca que Fondarella s'enorgulleix del seu patrimoni arquitectònic, l’església de Santa Maria, l’ermita de Sant Sebastià o la Vila closa fan valdre el petit municipi del Pla d'Urgell. Per aquest motiu, enguany el poble serà la seu dels actes de la Jornada del Patrimoni Europeu, que se celebrarà el set d'octubre.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren ininterrompudament des de 1991 a Catalunya, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural a iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea.

Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell 

Les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell es tracta una activitat anual que organitza Mascançà des del 2009 i que cada any es realitzen en un municipi diferent del Pla d'Urgell.

La trobada científica és oberta a totes les disciplines. Les propostes han de tenir com a marc de referència el Pla d’Urgell o algun dels seus pobles. En les  edicions anteriors s’hi han presentat comunicacions de camps tan diversos com la botànica, l’ornitologia i la zoologia, les ciències ambientals, l’arquitectura, la salut, la sociologia, la pedagogia, l’economia, la geografia, la història, la filologia, la història de l’art, la musicologia, l’antropologia o l’educació social. Totes elles centrades en la comarca i han comptat amb investigadors i investigadores locals i de diferents universitats catalanes i alguna d’estrangera.

La majoria de les comunicacions que es presenten a les Jornades es publiquen a Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. Una revista que ha anat obrint-se camí en el món científic i actualment es troba referenciada en bases científiques com Carhus+, Latindex, Dialnet, MIAR i RACO. A més a més, la revista té un nombre considerable de consultes en línia, des del 2010 fins al present compta amb unes 43.000 consultes.