Josep Minguell elabora un strappo per al Museu Diocesà de Tarragona

El targarí és l'únic artista de Catalunya que practica aquesta tècnica estilística 
Resurrecció ©ArxiuMinguell
photo_camera Resurrecció ©ArxiuMinguell

El pintor Josep Minguell Cardenyes entregarà la seva obra Resurrecció al Museu Diocesà de Tarragona aquest dijous. Es tracta el del primer fresc de l'artista que s'integrarà en una nova secció del museu dedicada a l'art contemporani sacre de l'arxidiòcesi de Tarragona.

Amb aquesta entrega, Minguell estableix una connexió més estreta amb les comarques de Tarragona, on ja té obres en diverses esglésies i ermites com Sant Joan de Reus, Sant Miquel de Mont-roig del Camp, Santa Coloma de Queralt, la Bovera de Guimerà i Solivella. 

Resurrecció ha estat creada expressament per al museu tarragoní

Minguell explica que “la pintura al fresc té una representació difícil en els museus” i que l'objectiu és testimoniar el patrimoni de pintura mural dispers. La pintura consta de dues parts: a la part superior, un paisatge primaveral amb una porta oberta, mentre que a la part inferior, la resurrecció es mostra a través d'un sepulcre buit.

La presentació tindrà lloc a l’Espai Muralla del Centre Tarraconense El Seminari, amb la presència de l’artista i director del Museu, Andreu Muñoz, i l’especialista en l’obra de Minguell, Mn. Enric Mateu Usach.

Resurrecció, de 170 x 80 cm, ha estat pintada amb la tècnica de pintura mural al fresc, utilitzant pigments minerals sobre un mur de morter de calç i sorra de marbre de Carrara. Un cop acabada, l’autor ha arrancat l'obra de la paret fent servir la tècnica de l’strappo traspassant-la a tela.

De fet, Josep Minguell Cardenyes és considerat l'únic artista català que empra les tècniques de la pintura mural al fresc i de l’strappo i un dels pocs arreu del món. Per a ell, l'strappo és un pretext amb el qual “els frescos es converteixen en peces fragmentades autònomes que assoleixen una aparença arqueològica”.