L’Embarrat celebra una dècada d’art contemporani a Tàrrega

En el marc de la Festa Major de la capital de l’Urgell, el dia 14 de maig en l’Església parroquial Santa Maria de l’Alba es presentarà RE pensar RE crear RE interpretar el Ball de Gegants de Tàrrega, un muntatge amb el ballarí Toni Jodar, la Colla Gegantera de Tàrrega, l’Esbart Albada i la Cobla Tàrrega
Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez
photo_camera Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez

Tàrrega es prepara per acollir la desena edició de l’Embarrat, el festival de creació contemporània que, des de fa una dècada, serveix de plataforma per a talents emergents i tendències artístiques actuals. Amb més de 300 artistes participants al llarg dels anys, el Museu Trepat s’ha convertit en un escenari clau per a la mostra d’obres innovadores.

Del 24 al 26 de maig, l’Embarrat oferirà una programació diversa que inclou instal·lacions, poesia, música, debats i tallers. Aquest any, el festival posa l’accent en el concepte de poder, explorant la seva influència i manifestació a través de l’art

Presentació del festival Embarrat 2024 ©Tarrega
Presentació del festival Embarrat 2024 ©Tarrega

Acte commemoratiu dels 10 anys d’Embarrat

En el marc de la Festa Major de la capital de l’Urgell, el dia 14 de maig en l’Església parroquial Santa Maria de l’Alba es presentarà RE pensar RE crear RE interpretar el Ball de Gegants de Tàrrega.  Un muntatge en el qual el ballarí Toni Jodar, la Colla Gegantera de Tàrrega, l’Esbart Albada i la Cobla Tàrrega exploraran la fusió entre la dansa contemporània i els balls de la cultura popular targarina amb la col·laboració d’Explica Dansa i Jordi Cardoner.    

La música tindrà un paper protagonista, amb concerts de Marina Hein i Marala, figures de la nova escena musical catalana. Actuaran a la Nau 5 de Cal Trepat, un espai que combina patrimoni industrial i creativitat artística

Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez
Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez

L’organització també destaca que en aquesta edició de l’Embarrat més del 50% dels artistes de la programació són originaris de Ponent, fet que referma la voluntat de visibilitzar i donar valor als creadors de les nostres terres, un dels trets identitaris dels 10 anys de festival. 

En aquest sentit, es manté la col·laboració amb l’Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i el divendres 17 de maig a 7 de la tarda s’inaugurarà a la Sala Gòtica de la seva seu l’exposició Entre la fulla i la muntanya, de l’artista Paula Vicente Puiggrós, guanyadora del Premi IEI-Embarrat 2023.  

Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez
Instal·lacions en l'Embarrat arxiu ©JosepAPérez

Les entrades per als concerts tenen un preu de 9 euros, disponibles en el web de l'Embarrat. Aquesta iniciativa de cobrar per algunes actuacions busca garantir la sostenibilitat de l’Embarrat, tot atraient nous públics amb artistes de renom. La resta d’activitats seran gratuïtes, mantenint l’objectiu de democratitzar l’accés a la cultura.

Finalment, l’Embarrat també presentarà una instal·lació sonora d’Arnau Obiols, que convida a experimentar la música a través d’elements naturals, oferint una nova perspectiva sobre la tradició musical

Amb aquesta edició, l’Embarrat reafirma el seu compromís amb l’art contemporani i la cultura, situant Tàrrega com un referent en l’escena artística actual.