Amb la presència de Josep Vallverdú es completen el llenguatges creatius presents en la Vinya dels Artistes

La 'Llanga' és l'obra que ha ideat Vallverdú per immortalitzar la seva obra i completar el cercle de llenguatges artístics presents en la galeria a cel obert de la Vinya dels Artistes en el celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles
Presentació de l'obra Josep Vallverdú a la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez
photo_camera Presentació de l'obra Josep Vallverdú a la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez

L'obra de Josep Vallverdú quedarà immortalitzada, en l'any del seu centenari en la Vinya dels Artistes, en la galeria a cel obert de la Pobla de Cérvoles, catalogada com a bé cultural d'interès local (BCIL) i situada entre els ceps del celler Mas Blanc i Jové. L'escriptor, poeta i "quasi il·lustrador autodidacte" compartirà el catàleg garriguenc amb l'omnipresent Josep Guinovart.

la campana d'Evru en la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez
la campana d'Evru en la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez

L'agramuntí d'adopció va ser el druida instigador del projecte que catalitzava art i vi, a qui van seguir, Gregorio Iglesias, Carles Santos , Esteve Casanoves, Joan Brossa, Susana Solano, Assumpció Mateu, Frederic Amat, Evru, Carlos Pazos, Eva Lootz, Iago Pericot, Antoni Llena o Erik Schmitz. El poema visual que Guinovart volia incrustar entre els ceps ha anat obrint el seu horitzó creatiu a altres llenguatges artístics com la música i ara amb l'escriptura de Vallverdú.

El lletraferit lleidatà va respondre a la invitació de la Vinya dels Artistes imaginant com hauria de ser la seva presència entre la creativitat artística i la natural de l'entorn i va proposar que fos un "animaló" sorprenent com el llangardaix; prehistòric que no ha evolucionat en milers i milers d'anys al que va batejar com a 'Llanga'. Vallverdú va traslladar la idea al dibuix, i aquests va servir per generar l'obra de la mà de l'artesà i propietari del celler Joan Jové, que la va convertir en "obra definitiva", segons l'escriptor.

L'autoria artesanal

Joan Jové amb Josep Vallverdú i Antònia Vilajoliu ©JosepAPérez
Joan Jové amb Josep Vallverdú i Antònia Vilajoliu ©JosepAPérez

Vallverdú relatava que en realitat l'artista havia sigut Jové, com també ho va ser amb la resta d'obres presents en la Vinya; els artistes havien presentat els seus esbossos i el forjador agramuntí els va materialitzar amb el seu mestratge i enginy. Un cop finalitzada l'obra Vallverdú va decidir que la 'Llanga' havia d'emparrar-se per una paret i quina millor que la de la torre de l'era del Gino.

Jové explicava que havia sigut un procés senzill que es va acordar en un dinar amb Vallverdú. Van parlar de les mesures de la bèstia, que fa uns dos metres, i també el lloc on es col·locaria. La peça no és complicada, afegeix però sí que està plena d'amor, i això és el més important quan treballes amb artistes

L'Obra de Vallverdú

La comissaria de l'Any Vallverdú, Carme Vidal va destacar que l'obra de l'escriptor centenari representa un cicle vital, que parteix de la literatura infantil i arriba a les biografies més contemporànies, passat per un "corpus poètic" amb una profunda reflexió sobre la vida.

Vidal també extreu de les línies de l'autor, que els animals, i no només pel personatge de Rovelló, són un tema recurrent a la seva extensa obra, sempre entesos com a ètica per a tothom

Presentació de l'obra Josep Vallverdú a la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez 5
Presentació de l'obra Josep Vallverdú a la Vinya dels Artistes ©JosepAPérez 5

Vidal detalla que aquest centenari ha de servir per preparar la posteritat de Vallverdú, posant ordre als 303 títols sota la seva signatura. Vidal afegeix que s'ha de decidir quins s'han de mantenir, quins són els que representen al Vallverdú que necessita expressar-se, el testimoni per la posteritat. 

Presentació de la 'Llanga 

La nova pesa de la Vinya dels Artistes es presentarà aquest dissabte en societat, en el marc d'un acte que tindrà lloc en l'Era d'en Guino, i que protagonitzarà l'espectacle de la companyia de Juneda Cassigalls basada en l'obra de Vallverdú. 

Un muntatge poètic que Cassigalls portarà a setze biblioteques de tot Catalunya, així com al festival Encontats de Balaguer, i la versió teatral del qual també està previst que pugui veure’s a l’Espai Orfeó i Auditori de Lleida i altres escenaris de Ponent

La vesprada estarà amenitzada per la música de Jordi Montáñez. 

La realitat d'Ucraïna amb ulls d'artista

L'exposició 'Ojos de Guerra' en el celler Mas Blanch i Jové ©JosepAPérez
L'exposició 'Ojos de Guerra' en el celler Mas Blanch i Jové ©JosepAPérez

El celler Mas Blanch i Jové acull fins al pròxim 9 de juliol l'exposició 'Ojos de Guerra', un recull d'obres de set artistes d'Ucraïna que volen denunciar i conscienciar sobre la situació de la guerra en aquest país. Segons els mateixos artistes, és una "oportunitat" per explicar la història del camí cap a la victòria del poble ucraïnès en la seva lluita per la llibertat de seu país. La mostra combina fotografies i pintures i presenta el treball d'artistes destacats que capturen la devastació i els sentiments dels habitants d'Ucraïna en temps de guerra.