Els periodistes Lluís Caelles, Sònia Quer, Jordi Borda i Abraham Orriols van participar aquest dijous en la taula rodona "Ponent a Barcelona" que va moderar el també periodista Joan Tort, en el marc dels actes del cicle cultural Sant Miquel de les lletres. Jordi Borda és el director de Catalunya Ràdio, de Castellserà, el periodista de TV3 Lluís Caelles, d’Isona, i Sònia Quer de Maials, periodista i escriptora de La Xarxa de Comunicació Local. Al contrari el reporter de TV3 i escriptor Abraham Orriols procedeix de Berga
Tots ells van debatre la visió que es té a Barcelona del terrer lleidatà, una percepció en la qual continua destacant la ruralitat, però que cada cop més creix la sensibilitat per la qualitat de les estades i els serveis. Els periodistes van estar d'acord en el fet que cal que en terres lleidatanes s'expliquin "amb més entusiasme les singularitats i es deixin de banda les queixes". Els lleidatans han de superar el nivell d'autoestima perquè malgrat, les mancances hi ha molt de potencial "però aquest s'ha de saber explicar".
Orriols va destacar les imatges tòpiques sobre Lleida, “els caragols, la boira...”, i va assegurar que “molts creuen que es pot viure ignorant una part del país tan indispensable com Ponent”. Per a Caelles la percepció que es té del terrer lleidatà és com “el pati del darrere de Barcelona, amb una sola funció, la de lloc de lleure per al cap de setmana”.
Una de les conclusions unànimes dels quatre periodistes va ser el dèficit d’infraestructures que pateix la província, sigui en l'àmbit de comunicacions viàries o digitals, que fa més difícil i menys atractiu viure i treballar a terres de la plana de Lleida o el Pirineu.
Respecte a la cultura el director de Catalunya Ràdio va matisar “crec que a poc a poc s’està obrint la mirada des del punt de vista de l’agenda cultural del país, perquè hi ha moltes més coses que un festival a Cap Roig”. Orriols denunciava que “sempre a la televisió s’acaben imposant els criteris de quantitat d’espectadors, per això els festivals de Lleida surten perdent davant dels de Barcelona”.
Els escriptors Llorenç Capdevila, Antoni Pladevall, Joan Ramon Zaballos i Martí Gironell, que debatran sobre l’Eix Transversal com a punt de trobada cultural, clausuraven divendres el cicle de taules rodones a la Sala Alfred Perenya que engegava el passat el 16 de setembre.
En paral·lel el programa de Sant Miquel de les Lletres ha desplegat sessions de contacontes a cinc escoles de primària (Maristes, Príncep de Viana, Magí Morera, Seu Vella i Torre Queralt) i cinc escoles bressol (Parc de Gardeny , Cappont, Gargot, Maristes i Rellotge) amb una tria de contes sobre “Dones que fan història” i “Contes menuts” respectivament. “L’objectiu és apropar la literatura als més petits a través de la narració oral”, rebla la coordinadora de les sessions, Mertxe París.