El que va ser rector de la Universitat de Lleida (UdL) entre 1993 i 2003, Jaume Porta, ha mort als 79 anys, Jaume Porta, Catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola es va incorporar el curs 1977-1978 a la llavors Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Agrícola – Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de Lleida, actualment Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, que va dirigir en el període 1984 – 1987.
Reconeixements honorífics
Jaume Porta va ser Col·legiat d'Honor del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, entre altres premis Jaume Porta compta amb la Medalla de l'Agricultura de la Generalitat de Catalunya (1996); la Medalla de l'Estudi General de Lleida (2004) i la Medalla de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (2015). Ha estat president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
El 3 d'octubre de 2019, la UdL va homenatjar el seu exrector donant el seu nom a la Biblioteca ubicada al Centre de Cultures, i el 17 de maig de 2021 ho van fer els seus companys de Departament
L'actual rector, Jaume Puy destacava que Porta "ho va donar tot" per la UdL, com a professor i investigador, deixant una gran empremta en haver estat un dels grans impulsors de l'edafologia a l'Estat i Catalunya. També va contribuir a crear els "millors mapes" de sòls i a normalitzar la terminologia d'aquesta ciència en català. Segons Puy, la continuïtat de la seva tasca està garantida amb els professionals que ha format durant tants anys. Com a rector, Puy ha destacat el llegat que va deixar Porta amb grans infraestructures, algunes emblemàtiques, "que continuaran gaudint moltes generacions".
Precisament, el mandat del primer rector electe després de la restauració de la UdL es va caracteritzar per l'impuls de les noves construccions
Porta es mostrava especialment orgullós del desenvolupament del campus de Cappont, especialment del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, fruit d'un concurs internacional d'arquitectura que va guanyar l'arquitecte finlandès Kristian Gullichsen.
Una de les grans fites dels seus 10 anys al capdavant de la UdL, a més de la modernització de les biblioteques de la universitat, va ser la commemoració del 700 aniversari de la creació de l'Estudi General de Lleida, la primera universitat de l'antiga Corona d'Aragó, fundada l'any 1300 per Jaume II.
El treball intel·lectual de Jaume Porta
En el seu darrer article d'opinió, Jaume Porta destacava fa uns dies que la recuperació de la Universitat el 12 de desembre de l'any 1991 ha representat un "enriquiment acadèmic i intel·lectual, que ha contribuït al desenvolupament econòmic i social i està permetent afrontar nous reptes a les terres de Lleida".
L'exrector estava treballant amb l'excatedràtic d'història contemporània i de la UdL Manel Lladonosa i l'exdegana de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, Maria Pau Cornadó, en un llibre sobre el futur de la universitat en la societat digital de la informació i de la intel·ligència artificial. Tenia previst publicar 'Planteamientos y retos para la Universidad en los inicios del siglo XXI', el 2024.