La nord-americana Kirra Kusy guanya el premi IEI - Embarrat 2024

La peça L'escala, inclosa dins l'exposició central del festival, busca provocar sobre les percepcions convencionals del poder
Kirra Kusy i la seva obra L'escala
photo_camera Kirra Kusy i la seva obra L'escala al festival Embarrat 2024

L'artista nord-americana establerta a Catalunya, Kirra Kusy, ha guanyat el premi IEI - Embarrat 2024 amb la seva peça L'escala en la desena edició del festival de creació contemporània de Tàrrega. Aquesta obra, una escala de 4 metres construïda amb materials reciclats com llaunes, trossos de ciment, esquís trobats i mobles trencats, busca qüestionar les percepcions convencionals del poder.

El guardó, promogut per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, inclou la producció d'una exposició individual a La Gòtika durant l'any següent i una dotació de 1.000 euros

Una de les peces exposades a l'Embarrat 2024 ©JordiBonilla
Una de les peces exposades a l'Embarrat 2024 ©JordiBonilla

L'edició d'enguany de l'Embarrat s'ha centrat en el tema del poder, amb una exposició central titulada Com va obrint-se la pell sense un punyal. Aquesta exposició, comissariada per Ingrid Guardiola, ha inclòs diverses obres que reflexionen sobre l'impacte del poder en el cos humà al llarg de la història.

Les creacions dels artistes de Ponent Xesco Mercé, Joan Codina Donaire i Arnau Obiols han generat una gran expectació, igual que la instal·lació visual i sonora Aeth3r, realitzada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic de l'EASD Ondara.

Els concerts de Marala i Maria Hein, celebrats divendres i dissabte a la nit a la Nau 5 de Cal Trepat, han estat un èxit de públic

La poesia també ha estat present a l'Embarrat 2024, amb homenatges a figures clau de la literatura catalana com Joan Salvat-Papasseït i Alfons Costafreda. L'espectacle La rosa als llavis, a càrrec d'El dígraf del desitx, el cantant Valdivia i el percussionista Davitillu, va evocar Salvat-Papasseït amb la música com a eix vertebrador. Al mateix temps, el Cuartito de Poesía va commemorar el 50è aniversari de la mort de Costafreda amb el recital poètic Místico de la nada.

Durant la pròxima setmana, s'oferiran visites comentades per a grups a les instal·lacions artístiques de l'Embarrat amb reserva prèvia, i el divendres 31 de maig a les vuit del vespre es farà l'últim recorregut obert a càrrec de Jesús Vilamajó, director del festival.