Perifèria Cultural porta gastronomia i música a espais allunyats dels grans centres urbans

Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat seran els caps de cartell d’una nova edició de Perifèria Cultural, un cicle de música i gastronomia que busca portar propostes multidisciplinàries trencadores arreu del país
mides-comarques-de-ponent_dZ8NCPF4
photo_camera Presentació Periferia Cultural ©JosepAPérez

Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat seran els caps de cartell d’una nova edició de Perifèria Cultural, un cicle de música i gastronomia que té com a objectiu portar propostes multidisciplinàries trencadores arreu del país fora dels circuits comercials. Enguany, se celebrarà a partir del 7 de juny i fins al mes d’octubre.

Presentació Periferia Cultural ©JosepAPérez
Presentació Periferia Cultural ©JosepAPérez

Així ho han anunciat durant la presentació a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en un acte on han participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; els codirectors de Perifèria Cultural, Marçal Girbau i Estel Solé; el xef especialitzat en cuina catalana de proximitat i ecològica i president de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, Sergi de Meià; i el músic Roger Mas. També hi han assistit diversos alcaldes de municipis lleidatans i el diputat de Salut Pública, Òscar Martínez.

“Amb una programació concebuda com un trajecte, Perifèria Cultural té una visió molt important, pensada per a totes aquelles persones que viuen fora de la centralitat urbana”, ha dit Joan Talarn, que ha remarcat que “la cultura és un dret bàsic” i que cal apropar-la a la gent.

Perifèria Cultural vol situar en un primer pla aquelles propostes culturals que es troben fora dels circuits comercials i posar en valor la perifèria geogràfica

És a dir, aquells espais i indrets allunyats de les capitals i dels grans centres turístics, així com la perifèria agroalimentària, prioritzant els productes i productors de proximitat que aposten per la qualitat.

El cicle presenta propostes multidisciplinàries al llarg de la geografia catalana, especialment a poblacions de les terres de Lleida, Pirineu i Aran, com Bossòst (la Val d’Aran), Montsec de Meià (la Noguera), Verdú i Ciutadilla (l’Urgell), Salàs de Pallars (el Pallars Jussà), Peramola (Alt Urgell) i Alt Àneu (el Pallars Sobirà), però també es mourà per altres indrets com Riudarenes (la Selva) o el Port de la Selva (l’Alt Empordà).

Enguany, aquesta iniciativa promet ser una experiència enriquidora, amb més de 30 recitals i artistes destacats com Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat, que actuaran del 7 de juny fins a l’octubre.

Concebut com un cicle de cultura i gastronomia, Perifèria Cultural va néixer el 2021 per reivindicar l’espai cultural dels Països Catalans a través de la música i la gastronomia del conjunt del país. Durant cinc mesos, de juny a octubre, Perifèria Cultural omple la geografia catalana amb concerts i activitats en ubicacions perifèriques reconegudes per la seva tradició gastronòmica, amb l’objectiu d’exercir com a altaveu de la gastronomia i la cultura dels Països Catalans.