Marisol López assegura que una de les prioritats pel departament és que es facin coses fora de Barcelona

La gent jove, quan s’implica creativament en un fet, molt sovint arrossega els familiars, com els pares, o als amics, perquè també hi vagin, i tot aquest procés obre l’angle de visió de la ciutadania i fa que els nostres referents personals vagin canviant i comencis a valorar aquestes iniciatives
Alba G.Corral & Björt Rùnars espectacle Taste of Nature ©ÀlexLópez
photo_camera Alba G.Corral & Björt Rùnars espectacle Taste of Nature ©ÀlexLópez

“Poder celebrar el festival Intangible a Lleida és un luxe” perquè un esdeveniment així “té una gran capacitat transformadora de la ciutat sencera”, afirmava la directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat, Marisol López en la seva visita al festival d’Art i Tecnologia lleidatà.

López afegia que l’organització del certament ha tingut l’encert d’implicar col·lectius joves en la programació,

Un fet molt important, ja que la gent jove, quan s’implica creativament en un fet, molt sovint arrossega els familiars, com els pares, o als amics, perquè també hi vagin, i tot aquest procés obre l’angle de visió de la ciutadania i fa que els nostres referents personals vagin canviant i comencis a valorar aquestes iniciatives

Antoni Pinent, Pilar Bosch i Marisol López ©JosepAPérez
Antoni Pinent, Pilar Bosch i Marisol López ©JosepAPérez

Una de les prioritats pel departament és que es facin coses fora de Barcelona, i descentralitzar l’activitat audiovisual. En l’interior hi ha molta creativitat per la bona oferta formativa, projectes molt potents dels que han de sorgir noves fornades de creadors. I festivals com Intangible i certament necessitem que sigui així.

No volem que es creï un gueto amb la centrifugació de Barcelona, perquè això és poc sa i poc realista”. És important que es creï a tot Catalunya, i també que es vegi el que es fa, perquè si no no transformem, assegura López

Intangible desplega el divendres una intensa programació

La percussionista Núria Andorrà participava en el taller “la intel·ligència artificial com a eina de suport a la improvisació” amb una setantena de músics de l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Lleida i el centre l’Intèrpret. L’experiència tractava d’aplicar les estratègies d’interacció amb eines d’IA, en el context d’una producció artística interdisciplinària.

Taller de Núria Andorrà al festival Intangible ©JosepAPérez
Taller de Núria Andorrà al festival Intangible ©JosepAPérez

L’artista afirmava que la intel·ligència artificial, “encara es troba cursant estudis de P3, i és per això que hem d’aprofitar i donar-li moltes directrius i adreçar-la cap on nosaltres vulguem, cap on ens interessa”.

La percussionista contemporània lleidatana Núria Andorrà, serà l’encarregada de clausurar aquest diumenge el certamen Intangible Art_Tecnologia amb l’estrena del seu nou espectacle Ni.U i que es podrà veure a partir de les 19.00 h, a la Sala 1 de l’Auditori Municipal Enric Granados.

 

Divendres es feia palesa la implicació dels centres formatius lleidatans, alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mig d’Imatge i So del Centre de Formació Ilerna  presentaven una sessió combinada de música electrònica i imatges projectades.

L’experiència de divendres la protagonitzava la instal·lació “Univers Expandit”, una performance dels artistes discipmultidisciplinars, Miguel Puertas  + Zónula. El projecte consisteix en “l’exhibició de pel·lícules en format de 16 mm que han estat objecte de diverses manipulacions fotoquímiques i posades en escena amb diversos projectors de cinema modificats i acompanyats d'una banda sonora en directe a partir de diversos sintetitzadors analògics i dispositius electroacústics fabricats per nosaltres mateixos”.

Alba G.Corral & Björt Rùnars espectacle Taste of Nature ©ÀlexLópez
Alba G.Corral & Björt Rùnars espectacle Taste of Nature ©ÀlexLópez

Dissabte, diversos artistes van conversar amb el públic per parlar del procés creatiu de les seves instal·lacions i projectes. I el moment àlgic el va protagonitzar l’espectacle Taste of Nature, una creació de l'artista visual Alba G. Corral i la violoncel·lista Bjort Rünars que va tenir lloc al Baluard de la Reina del Turó de la Seu Vella. Es tracta d’un treball d’experimentació de nous camins sonors i visuals, projectant atmosferes visuals en el cos de la violoncel·lista i el seu instrument.

Joan Oró 'In memoriam'

Alba G.Corral amb alumnes d'Ilerna tallers
Alba G.Corral amb alumnes d'Ilerna tallers ©JosepAPérez

El certamen ha dedicat el reconeixement  al científic lleidatà Joan Oró en commemoració del centenari del seu naixement, que es va materialitzar en l’espectacle audiovisual en directe al Baluard de la Reina del Turó de la Seu. Es tractava del resultat d’un taller dirigit per Alba G. Corral amb alumnes d’Ilerna i l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida a partir de l’arxiu gràfic familiar del científic lleidatà.

Però el reconeixement al científic ja partia del disseny de la imatge corporativa del certamen d'enguany, obra de l'estudi barceloní, Taller Torrents que està inspirat en l’aigua i les seves múltiples manifestacions, que es fusiona en un fons format per una interpretació artística de molècules, en una clara al·lusió als treballs del científic lleidatà, segons expliquen David Torrents, Emerson Blanco i Ainara Martí.

La Fundació Sorigué produeix l’acció de Miguel López-Remiro pel festival Intangible

Participació de Miguel López-Remiro a Intangible ©JosepAPérez
Participació de Miguel López-Remiro a Intangible ©JosepAPérez

Durant els dies 17, 18 i 19 d’octubre, l’artista Miguel López-Remiro va traslladar el seu taller a la biblioteca del Museu de la Fundació Sorigué de Lleida amb el propòsit de crear la sèrie de vint pintures “Luzeketako”. El procés de creació el van presenciar 120 persones procedents dels centres educatius, entre els quals hi havia estudiants d’educació secundària, Batxillerat i de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, entre d’altres.

Gràcies a l’intercanvi d’idees amb els participants, l’artista va poder establir una sèrie d’eixos entorn dels quals ha acabat vertebrant les pintures. Les obres resultants de l’acció romandran exposades del 27 d’octubre al 6 de novembre a l’espai 3 INTANGIBLE de la Sala d'exposicions de l'Ajuntament a Blondel.