Poesia i art arrelen en l’antologia de l’Hort Poètic de Jaume Suau a Bellvís

El promotor i poeta Jaume Suau i la comissaria de l’Any Vallverdú Carme Vidalhuguet han conversat sobre l’obra poètica de l’autor lleidatà, qui ha excusat la seva absència a la presentació per motius de salut

Detall del llibre Hort Poètic durant la seva presentació a Bellvís ©JordiBonilla
photo_camera Detall del llibre Hort Poètic durant la seva presentació a Bellvís ©JordiBonilla

El Casal Cultural Sebastià Serrano de Bellvís ha acollit aquest diumenge la presentació del llibre Hort Poètic, un recull de poemes dels autors que des del 2016 han passat pel certamen poètic que organitzen l’escriptor i pedagog Jaume Suau i la cap de Biblioteques de Lleida Nati Moncasi a la seva finca al camí dels Arcs. Els textos que aplega l’obra han estat seleccionats pels mateixos poetes, alguns d’ells inèdits i altres que els autors han considerat significatius en la seva trajectòria. La recaptació de la venda dels llibres es destinarà a La Marató de TV3.

Josep Vallverdú amb el llibre de l'Hort Poètic ©JoanTalarn
Josep Vallverdú amb el llibre de l'Hort Poètic ©JoanTalarn

La presentació de l’antologia poètica havia de comptar amb la presència de Josep Vallverdú, escriptor centenari que, a banda d’incloure dos poemes al llibre, també s’ha encarregat de les il·lustracions sent l’únic volum on Vallverdú publica poesia i il·lustracions al mateix temps. La comissaria de l’Any Vallverdú, Carme Vidalhuguet, l’ha excusat per motius de salut i ha conversat amb Suau sobre l’obra i la vida de l’autor ponentí, a qui Vidalhuguet ha considerat un “autor d’hort”, encaixant a la perfecció amb l’essència de la iniciativa.

Des del seu vessant historicista, Jaume Suau ha explicat la vinculació de Vallverdú amb Bellvís, municipi on l’escriptor dugué a terme el servei militar per a universitaris el 1945.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida i regidor de cultura de Bellvís, Joan Talarn, ha destacat que aquesta antologia “representa un somni” que en set edicions ha aconseguit aplegar “els millors noms de la literatura catalana”. Alguns d’aquests noms són els de Jordi Pàmias, Vega Cerezo, Jaume Pont, Mónica Gabriel i Galán, Joan Francesc Dalmau o Anton Not, entre altres.

El compositor Rafel Moreno, el poeta Jaume Suau i el Cor Banaha en la presentació d'Hort Poètic ©JordiBonilla
El compositor Rafel Moreno, el poeta Jaume Suau i el Cor Banaha en la presentació d'Hort Poètic ©JordiBonilla

L’acte ha clos amb una lectura poètica a càrrec del grup Fil invisible i la interpretació d’Hort de tardor i Ragtime de pell sensible, dues peces compostes per Rafel Moreno a partir de dos poemes de Jaume Suau. L’actuació musical ha anat a càrrec del bellvisenc Cor Banaha acompanyats de Moreno al piano.