El Premi Maria Mercè Marçal vol rellançar-se a escala nacional

L'acte de lliurament del premi serà itinerant i se celebrarà de forma bianual a Ivars d'Urgell, malgrat que aquest 2024 tindrà lloc al Palau de Margalef de Torregrossa
Imatge d'arxiu de l'acte de lliurament del Premi Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez
photo_camera Imatge d'arxiu de l'acte de lliurament del Premi Maria Mercè Marçal ©JosepAPérez

El lliurament del 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal suposarà l'inici d'una nova etapa per al guardó literari amb la voluntat d'expandir el seu abast cultural a tots els Països Catalans i donar major rellevància a la figura de la poetessa. Un dels principals canvis serà la nova ubicació de l'acte, que abandona el restaurant Resquitx de Golmés, i se celebrarà de forma itinerant acollint-lo Ivars d'Urgell els anys senars i un altre poble del Pla d'Urgell els anys parells.

La consellera Shauna Bawn i el president Carles Palau en la presentació del premi ©JordiBonilla
La consellera Shauna Bawn i el president Carles Palau en la presentació del premi ©JordiBonilla

L'1 de març del 2024 serà el complex Palau de Margalef de Torregrossa l'espai on es durà a terme l'entrega del premi, en honor a la biblioteca municipal que duu el nom de Maria Mercè Marçal. Pel que fa al format de l'esdeveniment, des del Consell Comarcal del Pla d'Urgell només han avançat que Marçal "hi serà més present" amb veus que en són coneixedores i que se suprimirà la lectura en veu alta d'escolars del premi El Sol del Pla, que es traslladarà a l'abril, tal com ha explicat la consellera i regidora d'Ivars d'Urgell, Shauna Bawn.

L'acte es farà "atractiu pel món literari català" i s'ha demanat suport a altres institucions del país

L'actual equip de govern, d'Acord Municipal-ERC, ha pres la decisió de renovar el format de l'acte després de la proposta que van fer com a grup polític en l'anterior mandat de celebrar la 25a edició a Ivars d'Urgell "i que no va ser recollida", segons ha dit el president del Consell Comarcal, Carles Palau. La llista de convidats també serà objecte de canvi, mantenint la xifra de prop de 300 assistents, però amb un criteri que s'adequarà a atreure "personalitats de les lletres catalanes".

39 obres presentades "de tots els accents"

El balanç de participació del 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal s'ha tancat amb 39 textos, una xifra similar a la d'edicions anteriors i que inclou obres "de tots els accents", com ha explicat Palau, amb autors d'arreu dels Països Catalans. L'obra guanyadora es decidirà durant les pròximes setmanes en un jurat format per Jordi Pàmias, Jaume PontÀngels MarzoJoan CornudellaRamon Rubinat i serà editada per Pagès Editors dins la col·lecció La Suda.

El Premi de Poesia Maria-Mercè Marçal s’entrega de forma anual al Pla d’Urgell des de l’any 1999, pensat com un homenatge pòstum a la poetessa d’Ivars d’Urgell. La darrera guanyadora va ser la valenciana Imma López amb el poemari Atles temporal.