Ramon Besora i Albert Asensio, Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil

El rastre nival , d’Àngels Marzo, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2023, una obra publicada per Pagès Editors 
Els guardonats dels Premis Crítica Serra d'Or 2023 ©Serrad'Or
photo_camera Els guardonats dels Premis Crítica Serra d'Or 2023 ©Serrad'Or

'La lletra que tot ho canvia', amb text de Ramon Besora i il·lustració d'Albert Asensio, ha obtingut el Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil. L'obra de l'escriptor peramolí ha estat editada pel segell pirinenc Meraki.

L'acte de lliurament es va celebrar el dia 3 d’abril a l'Espai Endesa de Barcelona i ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; del P. Abat Manel Gasch; de Núria Mañé, directora de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat; i del cap del consell de redacció de la revista Serra d'Or, Joaquim Noguero.

Defensa la vinculació de Serra d’Or a la "cultura d'elit"

Ante de lliurament dels Premis Serra d'Or ©Serrad'Or
Ante de lliurament dels Premis Serra d'Or ©Serrad'Or

El cap del consell de redacció de 'Serra d’Or', Joaquim Noguero, ha destacat que la revista ha estat sempre "un espai de pluralitat, de convivència d'idees contràries i fins i tot incompatibles, convidades a parlar, a debatre, a discutir només en el sentit més humanista del terme". En aquest sentit, ha definit 'Serra d'Or' com una eina de "jerarquització, de guany d'autoritat, de credibilitat, i de legitimitat d'un punt de vista, contra l'autoritarisme".

Durant l'acte també ha intervingut la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha recordat que l'entrega de premis és una cita "imprescindible" per la cultura, i que la revista té un "valor incalculable", ja que sempre ha apostat de forma incondicional per les arts i saber amb una "mirada llarga" acompanyada de "profunditat, reflexió i crítica".

Ramon Besora ha dedicat el seu discurs al públic infantil

Ramon Besora i Albert Asensio ©ViurealsPirineus
Ramon Besora i Albert Asensio ©ViurealsPirineus

En el transcurs de l'entrega de premis, els diferents premiats han anat pujant a l'escenari per rebre les seves respectives serretes, les quals han acompanyat d'un petit discurs en cada cas. Mentre que alguns han destacat la importància de les arts, altres han dedicat una petita explicació a l'obra premiada. Ramon Besora ha dedicat el seu discurs al públic infantil.

La poesia d'arrel lleidatana premi Serra d'Or 2023

Rastre nival, d'Àngels Marzo ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d'Or de poesia, una obra publicada per Pagès Editors. Aquest és el quart llibre d'Àngels Marzo i totes les seves anteriors publicacions també han estat guardonades.

La poeta lleidatana Àngels Marzo ©Serrad'Or
La poeta lleidatana Àngels Marzo ©Serrad'Or

Amb el seu nou llibre de poemes, Rastre nival, la lleidatana d’adopció voluntària, ha abandonat l’època de l’aprenentatge i competència i ha fet el salt directe cap a la maduresa humana, intel·lectual i artística. La poeta reflexiona a fons sobre la tossuda voluntat de la vida d’imposar-se “però la vida insisteix com la saba dels arbres” malgrat les incerteses, els somnis fallits, els fracassos assumits i l’implacable pes de la realitat.

Àngels Marzo Torres (Caldes de Montbui, Barcelona, 1977) és poeta, narradora, traductora, crítica literària i editora. El seu primer poemari, Les grues, va ser premiat amb el XIX Premi de poesia «Les talúries» el 2009. El seu segon volum de poemes, Saba bruta, va rebre el XVII Premi de poesia Màrius Torres el 2012. El seu tercer llibre, Buscant Quios, va rebre el Premi de poesia Joan Teixidor el juny de 2013. Actualment, col·labora amb el diari Segre escrivint el conte final del suplement Dis.